Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megdőlt a valaha mért legkisebb vízszint negatív rekordja a Hármas-Körösön

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. július 27. 11:50
Megdőlt a valaha mért legkisebb vízszint negatív rekordja a Hármas-Körösön
További vízszintesés várható a Körösökön

Fotó: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

A kedvezőtlen hidrológiai viszonyok és a térséget sújtó aszály következtében folyamatos vízszintcsökkenés tapasztalható a Körösök nem duzzasztott víztereiben – írta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közösségi oldalán.

Közölték: a Hármas-Körös vízállása július 24-én 6 órakor a békésszentandrási duzzasztó alsó felszíni állomásánál -201 cm volt, amely meghaladja a 1982. december 4-én regisztrált valaha mért legkisebb, -200 cm-es vízszintet.

Hozzátették: a jelenlegi hidrológiai viszonyok alapján további vízszintesés várható a folyókon.

Jelezték: az Országos Műszaki Irányító Törzs iránymutatása szerint az igazgatóság a békési duzzasztó felvízi bögéjére vonatkozóan nem ad ki vagyonkezelői hozzájárulást rendkívüli öntözési célú mezőgazdasági vízfelhasználásra, és nem köt rendkívüli vízszolgáltatási szerződést a hidrometeorológiai helyzet javulásáig. Az intézkedés az Élővíz-csatorna, a Kettős-Körös-szórvány és Malomfok─Inánd öntözőrendszerét érinti.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság közleményéből kiderül: az ország tizenkét vízügyi igazgatóságából tizenegynek a területén rendeltek el vízhiány elleni készültséget; jelenleg tizenkét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, nyolc körzetben másodfokú, huszonkettőben harmadfokú készültség van érvényben.

Közölték: több folyón is megdőlt az eddigi legkisebb vízállás negatív rekordja, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell.

Hangsúlyozták: a rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat – hívták fel a figyelmet.

A közlemény arra is kitér, hogy a hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős mennyiségű csapadék.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)