Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életszagú Kohán-kiállítás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. június 24. 17:45
Életszagú Kohán-kiállítás
Új időszaki tárlat nyílt a Kohán Képtárban a Múzeumok Éjszakáján

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében nyílt meg a Kohán Képtár legújabb időszaki kiállítása június 23-án. Az Új merítés – Kohán-képek a raktárból című tárlaton több olyan alkotás is látható, amely még soha nem került a nagyközönség elé.

Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora lapunknak elmondta: egészen új szemszögből akarták bemutatni Kohán György munkásságát. Mint fogalmazott, az új időszaki tárlat „életszagúbb”, mint a korábbiak, hiszen a falra kerülő festmények témafelvetései kevésbé elvontak, közelebb állnak a mindennapokhoz.

Hozzátette: bár a Kohán-életmű legfontosabb vezérfonala a monumentalitás, megszámlálhatatlan olyan téma rejlik benne, amelyet be lehet mutatni. A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű időszaki kiállítások ugyan érdekes témafelvetések, arra azonban nem alkalmasak, hogy Kohán művészi nagyságát demonstrálják.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Hangsúlyozta: a festő nemcsak magyar, hanem európai viszonylatban is jelentős alkotónak számít, aki a mexikói muralistákkal állítható párhuzamba.

Kérdésünkre aláhúzta: a tizennyolc alkotást felvonultató tárlaton négy olyan kép is látható, amelyet vélhetően még soha nem mutattak be a nagyközönségnek. Emellett több olyan festmény is felkerült a falakra, amelyet hosszú évek óta nem állítottak ki.

Noha Kohánra nem volt jellemző, hogy egy témát többször is megfestett, a látogatók több variációt is felfedezhetnek a teremben – hívta fel a figyelmet Gyarmati Gabriella. Ezeken nyomon követhetjük, hogyan érlelődött a művészben egy-egy gondolat – fűzte hozzá.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A művészettörténész rámutatott, a kiállítótérben látható nőábrázolások mások, mint amit a festőtől megszokhattunk: míg az állandó kiállítás parasztasszonyai robusztusak, a munka heroizmusát ábrázolják, addig ezek szenvedélyesek, élettel teliek.

A szeptember 16-ig látható tárlaton a kurátor vezette körbe az érdeklődőket, akik a 3T csoport Múzeumok Éjszakája alkalmából készült installációit is megtekinthették a képtárban. Novák Attila, Szuhaj György és Kukár István a négy alkotást egy performance keretében állította össze színes kartonokból, valamint papír- és műanyag hulladékból.

Kukár István lapunknak elmondta: a munkát este nyolckor még világosban kezdték el, és – a programsorozat címéhez igazodva – tíz órakor a sötétben tapogatózva fejezték be. A terem padlóján geometrikus, monokróm és az El Kazovszkij-művekre reflektáló alkotásokat láthattak a képtárba betérők.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)