Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Művészeti párbeszédek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. június 15. 14:35
Művészeti párbeszédek
Aradi alkotóknak nyílt kiállítása a gyulavári kastélyban

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Laukó Katalin és Kováts Daniella, az aradi Ion Andreescu Képzőművészeti Kör két tagjának nyílt kiállítása június 14-én a gyulavári kastélyban. A Művészeti párbeszédek című tárlat képeit Ódry Mária méltatta.

Oroszné Árgyelán Ilona, a gyulavári kastély vezetője köszöntőjében aláhúzta, a művészek Aradról és Pécskáról hozták el képeiket Gyulaváriba, s ezzel vendéglátóikkal közösen azt demonstrálják, hogy a művészet nem ismer határokat. Kiemelte: az intézményt működtető Körös–Maros Alapítvány fennállása óta híve a határokon átívelő kapcsolatoknak, nagy gondot fordít ezek ápolására és megtartására, így teszi kicsit nemzetközivé a gyulavári kastélyt.

A kiállítók méltatására Ódry Mária aradi képzőművészt kérték fel, aki megnyitóbeszédében elsőként a művészeti párbeszédet értelmezte, majd Laukó Katalin munkásságáról osztotta meg gondolatait hallgatóságával. Úgy vélte, a pécskai művész a szobrász plasztikusságával ragadja meg a valóságot, képeit a feltétlen stílusbiztonság, a robusztusság és az egészséges tisztaság jellemzi. Kedvenc festője Van Gogh és Csontváry, mindkettő hatással is van ábrázolásmódjára, követésükkel azonban nem tetszelegni akar, hanem belső indíttatásból alkotni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Kováts Danielláról Ódry Katalin kifejtette, őt csak a munkái által ismeri, de mindig nagy elismerést váltott ki belőle az a virtuozitás és bravúr, amellyel apró magokból rakja ki portréit. Arcképeinek legtöbbje felismerhető hírességeket, közismert személyiségeket jelenít meg, többek között Shakespeare-t, Picassót, Van Goghot és Tom Jonest. Munkái annak bizonyítékai, hogy szintetizáló képessége rendkívül erőteljes, hisz a figurákat előbb megrajzolja, megfesti, a kontúrokat csak ezt követően tölti ki különféle színes magvakkal. Pontossága, türelme civil hivatásának is eredménye, vélte az aradi képzőművész.

Laukó Katalin lapunknak elmondta, a vegyes technikával készült képein minden olyan anyagot felhasznál, amit a környezetében fellel, madzagot, műanyagot és építészeti törmeléket egyaránt. Gyermekkora óta rajzol és fest, képezte is magát egy alapfokú művészeti iskolában, és arról az álmáról sem mondott még le, hogy felsőfokú képzőművész diplomát szerezzen. Ezt is csak azért, hogy kiállíthasson a „profikkal”.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A szakkör tagjainak meghívását Kováts Daniella köszönte meg, aki civilben könyvelő, így szabadidejét szánja rá arra, hogy művészi alkotásokat hozzon létre. Érdeklődésünkre elárulta, első magos képe akkor született meg, amikor Michael Jackson elhunyt, és mivel odahaza csak magok álltak a rendelkezésére, ezekből dolgozott. Egy-egy ilyen alkotása két-három hónapig készül, de a változatosság kedvéért festeni is szokott.

A Művészeti párbeszédek című tárlat július 14-ig tekinthető meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)