Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Iskolai beszélgetésekkel és Bulisegély programmal segíti a fiatalokat a Független Egyesület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. HÍREK • 2018. május 26. 17:45
Iskolai beszélgetésekkel és Bulisegély programmal segíti a fiatalokat a Független Egyesület
A civil szervezethez elsősorban azért fordulnak a bajba jutottak, hogy legyen kivel elbeszélgetniük nehézségeikről

Alkohol-, drog-, társ- és gyógyszerfüggőknek, a szenvedélybetegségek által érintett személyeknek segít a felépülésben és a továbblépésben a gyulai székhelyű Független Egyesület. Újonnan felújított székházukban Fleischmann Enikő elnök, Pál Ilona és Szilágyi-Labos Rita alelnök, valamint Kovács Éva addiktológiai konzultáns válaszolt kérdéseinkre.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A megelőzésben és a felépülésben is segítenek

Három alapszolgáltatásban, a szenvedélybetegek közösségi, nappali és alacsony küszöbű ellátásában folyik a segítő munka a K. Schriffert utcai felújított székházban, ahová családok és egyének is betérhetnek. A tapasztalat az, hogy a közfeladatokat ellátó egyesülethez elsősorban azért fordulnak a bajba jutottak, magukra maradottak, hogy legyen kivel elbeszélgetniük nehézségeikről. Tájékoztatást kaphatnak itt arról, miként változtathatnak életvitelükön, hogyan vehetik igénybe a szociális ellátásokat, de útbaigazítást is kérhetnek a munkahelykeresésben és a munkahely megtartásában. A Független Egyesületnél ugyanis mindig számíthatnak segítőkre, akik megértően viszonyulnak hozzájuk, velük közösen, nem pedig helyettük intézik el az ügyeiket.

Adódnak persze olyan helyzetek is, amikor maguk a segítők keresik fel klienseiket lakókörnyezetükben. Emellett elmennek az iskolákba, ahol prevenciós beszélgetéseket tartanak, és belevegyülnek a hétvégi éjszakai életbe az immár jól bevált Bulisegély programmal. Ennek célja az, hogy biztonságosabbá tegyék a fiatalok szórakozását, ártalomcsökkentő eszközöket (például óvszert, pezsgőtablettát, szőlőcukrot, ásványvizet) osszanak ki köztük, felvilágosítsák őket az előforduló veszélyekről, és tudatosítsák bennük: baj esetén van kihez fordulniuk. Az ifjúság teljes mértékben partnere ebben az egyesületnek és önkénteseinek, szívesen kommunikál velük, szereti a helyzetet.

Minderre azért is van szükség, mert az utóbbi években megváltoztak a szórakozási szokások. Megjelent „a nagy ívó” jelenség, és sajnos városunkban is sokan a „Gyorsan kell lerészegedni!” elvét követik. Ehhez hozzájárul, hogy több szülő is azt gondolja, az alkohol a többi szernél kevésbé ártalmasabb, ezért engedékenyebb ilyen téren. Ráadásul a szórakozási idő is kitolódott, hisz a fiatalok többsége tíz óra után megy el a partira, de már eleve ittasan. Ez a fajta éjszakai kultúra ma már az általános iskola felső tagozatosainak körében sem ismeretlen.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Sokféle életút, sokféle recept

A függőségek ellen küzdő „független” szakemberek természetesen az ellátottak lelkiállapotával is törődnek, motiválják őket a pozitív irányú változtatásokra, életmód- és életvitelváltásra. A szociális problémák kezelése, és az egyéni, valamint a csoportos konzultációk tartása szintén a feladataik közé tartozik. Mindemellett szabadidős programokat is szerveznek, könyveket, telekommunikációs eszközöket, fürdési, tisztálkodási és józanodási lehetőséget biztosítanak az ellátottaknak, vagy ha szükséges, akkor elsősegélyt is nyújtanak, és részt vesznek az utógondozásban.

Jelenleg két nagy csoportjuk működik, mindkettő tematikus. Az egyik a felépülőké, vagyis azoké, akik már eldöntötték, hogy letérnek arról az útról, amin járnak. Ők minden hónap páros pénteki napjain találkoznak délután 5-től 6-ig. A másik a hozzátartozóké. Ebben a csoportban a szenvedélybetegek családtagjai és barátai vesznek részt, akik minden páratlan hét csütörtökjén 4 órától 6-ig ülnek össze. Ennek a felosztásnak az a lényege, hogy ha mindkét fél, a felépülő is, meg a hozzátartozó is dolgozik a probléma megoldásán, jobb lehet az eredmény. A beszélgetéseket szakember vezeti, de klubszerű formában, így bárki hozhat és felvethet témát. Ebben a körben mindenki élménye, tudása megjelenhet.

Rendkívül fontos, emelték ki beszélgetőtársaink, hogy nemcsak a szenvedélybetegekre és az ő sokrétű problémáikra figyelnek, hanem a környezetükre is, az érintett szülőkre, családtagokra, pedagógusokra.

Arra is tekintettel vannak, hogy nagyon sokféle állapot, ember és életút létezik, ezért nincs egyetlen valódi recept, bár a szakma számos felépülő alternatívát kínál. Szinte minden eset más és más, így mindenkit másképpen kell megszólítani, mindenkinek másképpen kell belépni az életébe. Nem mindegy ugyanis, milyen szerhasználati, függőségi szakaszban találkozik a szakemberrel, és az sem, miben kér tőle segítséget. Aki elhatározza magát arra, hogy felépüljön, és képes együttműködni, megbízni segítőiben, akiket hajlandó rendszeresen felkeresni, azon lehet segíteni, lehet számára működő terápiás lépéseket tervezni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Hét tábor a pozitív élményekért

A munkatársak mindennapi munkájának van egy könnyedébb oldala is: alternatívát kínálni a fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltésére, megismertetni velük az élményszerzéseknek szociálisan elfogadott lehetőségéit.

A tavalyi évtől új programokat is indítottak, gyermektáborokat szerveznek. Idén hét tematikus táboruk lesz a 6–14 év közti korosztálynak. A programokban megjelenik majd a sport, kiemelten a vívás, és a retrojátékoknak is teret fognak adni. Ezeken kívül lesz még sok-sok mese, közlekedési kisokos és természetbarát turnus, de a főzés is előtérbe kerül. A felső tagozatos diákok részére kamasztábort indítanak.

A Független Egyesület vezetősége és tagsága azt vallja, hogy a prevenció tekintetében a megfelelő önismeret, a pozitív élmények és emlékek megszerzése a legfontosabb.

A gyulai drogambulancia egykori dolgozói által megalapított egyesület mára jóval túllépte Gyula város, sőt Békés megye határait, hisz 2012-től Sarkadon, Orosházán, Hódmezővásárhelyen, Szentesen és az említett települések kistérségében is fenntart mindenki számára nyitott telephelyeket. Pillanatnyilag húsz főállású alkalmazottja van, akikhez számos önkéntes csatlakozott. A civilek működéséről, szolgáltatásairól a szervezet honlapján lehet részletekbe menően tájékozódni.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)