Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Dohányfüstmentes Világnapon gyulai civilek kínáltak alternatívát, s ajánlatot a dohányosoknak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. május 31. 16:58
A Dohányfüstmentes Világnapon gyulai civilek kínáltak alternatívát, s ajánlatot a dohányosoknak
Válasszon! Évi 8000 szál cigaretta, vagy egyhónapos, négy főre szóló görögországi nyaralás
Egy átlagos dohányos ember 8000 cigarettát szív el egy évben, mindez napi 22 szálat jelent. Fotó: Gyulai Hírlap- Rusznyák Csaba

A Dohányfüstmentes Világnap alkalmából több szervezetet megmozgató rendezvényre invitálta Gyula város lakosságát a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület. A programhoz csatlakozott az Egészségfejlesztési Iroda, a Független Egyesület, a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézménye és a Mi egy Másért Közhasznú Egyesülete.

Egy átlagos dohányos ember 8000 cigarettát szív el egy évben, mindez napi 22 szálat jelent. Mindezen statisztikák tükrében a dohányosok tüdeje nonstop 27 napot tölt füstben. S a mai árak mellett a dohányosok átlagosan 335 ezer 800 forintot költenek szenvedélyükre – hangzott el Sós Imre főszervező, a Zerge elnökének a köszöntő beszédében.

A rendezvényen bemutatták, hogy a több mint 300 ezer forintot mire is lehetne elkölteni: plazmatévére, kerékpár kollekcióra, vagy egy négy főre szóló, egy hónapos görögországi nyaralásra.

Dr. Görgényi Ernő megnyitó beszédében egy Mark Twain idézetet ajánlott hallgatósága figyelmébe. A 19. századi író így fogalmazott: A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább százszor megtettem.

Ez az idézet két fontos dologra is rámutat. Egyik az, hogy az író már a maga korában is foglalkozott a leszokás kérdésével, másrészt arra világít rá, hogy mennyire nehéz dolog letenni azt az átkozott cigarettát. Az első slukkal kezdődik. És amikor az első slukkot elszívja az ember, talán még nem is gondolja, hogy mekkora problémát vesz a nyakába és milyen hosszú és nyűgös úton indul el.

- Amikor önök azt hallják bárkitől, hogy a dohányzásról le kell szokni és a dohányzásnak káros következménye van, annak mindig igaza van. Akkor is igaza van, ha még életében nem dohányzott és nem tudja, hogy mennyire nehéz letenni. Mégis azok tudják legjobban, akik valaha dohányoztak. Én tudom, hogy Mark Twainnek van igaza, mert nekem is másodszorra sikerült letenni a dohányzást. Valóban, amikor valaki elkezdi, még nem is esik jól, csak vagányságból szívja, aztán jól is esik és vagányságnak is érzi, majd végül nem esik túl jól, de kell. No, ez az a pont, amikor a dohányzást sürgősen abba kell hagyni. Mert az út végén talán hamarabb van ott a halál. A hatásos propagandának köszönhetően ezt már a gyermekek is tudják – mondta dr. Görgényi Ernő, s beszédének további részében a kormány dohányzás elleni küzdelmét ecsetelte: Magyarországon a cigaretta kiskereskedelmi árának 10%-os emelése a keresletet 4%-kal csökkentette. A Világbank szerint egy ugyanilyen mértékű áremelkedés a dohányzással összefüggő halálozást 1,5%-kal csökkenti.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a parlament Népjóléti Bizottságának alelnöke megdöbbentő adatokkal szolgált köszöntőjében.

Az ezred fordulójától a dohányzás Magyarországban 275 ezer emberáldozatot követelt. A férfiak körében csökkent a nikotinfüggők aránya, ellenben a nők esetében emelkedett. Éves szinten minden hatodik ember dohányzás következtében hal meg. Ennek a káros szenvedélynek tulajdoníthatóan a meghaltak százalékos aránya majdnem 1,5%-kal nőtt az elmúlt 13 évben, s jelentősen visszafogja a születéskor várható élettartam - egyébként emelkedő - irányzatát. 2012-ben a legtöbb férfi tüdő-, légcső-, vagy hörgőrákban halt meg. A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a második legveszélyesebb halálokot. Ezeket követik a légző rendszer idült megbetegedései, egyéb rosszindulatú daganatok, magas vérnyomás, agyér betegség, az ajak, szájüreg, garat nyelőcső és a gége daganatai.

A délelőtt résztvevői azon kívül, hogy szórakoztató programokat tekinthettek meg, az egyesületek jóvoltából rizikófaktor-mérésen, egészségügyi konzultáción, prevenciós tájékoztatókon, élő társasjátékban vehettek részt, s egy rajzkiállítást is megtekinthettek a szökőkutak tövében.

 

Sós Imre. Fotó: Gyulai Hírlap- Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)