Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az LMP okos országot építene

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. március 23. 17:05
Az LMP okos országot építene
A párt zöldalmákkal kampányolt a gyulai Eszperantó téren

Szabó László képviselőjelölt, Ungár Péter Elnökségi tag és Takács Péter megyei elnök 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Jövőt a fiataloknak, itthon! témakörben tartott sajtótájékoztatót március 23-án a gyulai Eszperantó téren Ungár Péter, az LMP Országos Elnökségének tagja és Szabó László országgyűlési képviselőjelölt.

Ungár Péter a sajtótájékoztatón kifejtette, ha tovább folytatódik az a nemzeti tragédia, ami a fiatalok elvándorlását jelenti, akkor Orbán Viktornak lassan nem a déli határon, hanem a nyugatin kell majd kerítést állítania. Az LMP Országos Elnökségének tagja úgy vélte, annak, hogy az állam pénzén taníttatott magyar emberek nem itthon vállalnak munkát, az az alapvető oka, hogy a hazai bérek nem elegendők ahhoz, hogy önállóan családot tudjanak alapítani. A nagyobb városokban lakhatási válság van, a kisebbekben, illetve vidéken pedig munkahelyválság, mutatott rá a politikus.

Az LMP három megoldást javasol, mondta Ungár Péter. Az egyik egy állami bérlakásprogram, aminek keretében kedvezményeket adnának a fiataloknak, hogy el tudjanak költözni otthonról, és családot tudjanak alapítani. A másik a kis- és középvállalkozások támogatása lenne, hogy a cégek egyre több pályakezdőt alkalmazhassanak normális fizetéssel. A harmadik egy eredményesebb válasz a nagyon sikertelen Gyere haza, fiatal! programra. Az LMP ugyanis kiszámolta, hogy a jelenlegi kormány említett stratégiája 5700 év alatt tudná csak visszacsábítani a külföldön dolgozókat. Ők viszont olyasmit kínálnának, ami valódi anyagi előnyöket biztosítana a hazaköltözőknek. Így például vállalkozásalapítási kedvezményeket, támogatást a lakhatással járó kiadásokhoz.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Szabó László képviselőjelölt elsősorban azt emelte ki, hogy a gyulai fürdő- és kórházfejlesztéseket a lakosságnak csak egy nagyon kis hányada élvezheti. Ebből kiindulva arra következtetett, hogy rosszabb a helyzet, mint a második világháború után. Most ugyanis nincsenek félig lebombázott gyárak, amiket újjá lehetne építeni, hanem multik vannak, amelyeket előszeretettel támogatott a rendszerváltozás utáni valamennyi kormány, fogalmazott.

Amennyiben menekülni akarunk ebből a helyzetből, akkor irány- és korszakváltás kell, hangsúlyozta a jelölt, és hozzátette: az LMP ezt azzal kezdené, hogy a multik és a földet sosem látott nagybirtokosok helyett az őstermelőknek, valamint a kis- és a középvállalkozásoknak nyújtana segítséget. A közmunkarendszert felszámolnák, mert szerintük sehová sem vezet, hisz havi 54 ezer forintból nem lehet megélni. Az LMP által kormányzott országban a minimálbér adója nulla százalék lenne, a végzettséghez nem kötött álláshelyeket betöltők 26 ezer forinttal, a végzettséghez kötött munkahelyeken lévők 36 ezer forinttal többet vinnének haza.

Okos országot, okos társadalmat akarunk építeni, jegyezte meg Szabó László. Az oktatásra ezért a jelenleg rászánt összeg dupláját fordítanák, az iskolákat visszaadnák az önkormányzatoknak, a felsőfokú oktatást pedig ingyenessé tennék. A családi pótlékot 30 százalékkal emelnék, az egyszülős családokét negyvenöttel. Mindez az éppen főiskolára, egyetemre járókra is kiterjedne.

Szabó László végül emlékeztetett arra, hogy az LMP egy zöld párt, amely ad a környezetvédelemre, nem akar sem atomerőművet, sem fosszilis energiafelhasználást.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)