Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vágó Gábor: a klímaváltozás a legnagyobb kihívás Magyarország és Európa számára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. május 17. 18:19
Vágó Gábor: a klímaváltozás a legnagyobb kihívás Magyarország és Európa számára
Gyulán tartott sajtótájékoztatót az LMP EP-listavezetője

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A Magyarország, Európa és a bolygó előtt álló legnagyobb kihívás a klímaváltozás – jelentette ki lapunknak Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője, aki május 17-én tartott sajtótájékoztatót Gyulán, az Eszperantó téren.

A politikus úgy fogalmazott: ha tíz éven belül nem változtatunk érdemben a gazdaságunkon és az életmódunkon, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, amelyek nemcsak a természetet érik sokkhatásként, hanem a társadalmi, gazdasági egyensúlyt is felborítják.

„Most van öt évünk arra, hogy Európát zöldműködésre állítsuk át, amivel globális partnereinknek is példát mutathatunk” – hangoztatta Vágó Gábor. Úgy vélte, ehhez az energiatermelés, a közlekedés és a mezőgazdaság területén kell radikális lépéseket tenni.  

Európának, így Magyarországnak is a megújuló energiaforrásokat kellene előtérbe helyeznie – húzta alá. Hozzátette: az LMP javaslata szerint az Európai Uniónak támogatnia kellene azokat a lakossági beruházásokat, amelyek növelik a lakóépületek energiahatékonyságát.

„Abszurd, hogy Magyarország betiltotta a szélturbinák építését” – jelentette ki. Azt is mondta, Magyarországon kihasználatlan erőforrás a geotermikus energia, amelynek – főként az Alföldön – nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Vasútfejlesztésre és a tömegközlekedés fejlesztésére kell fordítani az uniós támogatásokat, és meg kell adóztatni a légiipart, be kell vezetni a kerozin adóját – fejtette ki.

Arról is szólt, hogy az agrárium terén át kell állni a zöldgazdaságra: a nagy területeken szántóföldi növénytermesztést folytató földbirtokosok helyett a vidék népességmegtartó erejét növelő, nagy munkaigényű zöldség- és gyümölcságazatot, a kis- és közepes gazdálkodókat kellene támogatni.

Vágó Gábor úgy vélte, már nincs olyan párt, amelyik ne tartaná fontosnak a klímaváltozás kérdését, ám a zöldpártok az egyedüliek, amelyek valós, radikális megoldásokat szorgalmaznak.

Kérdésünkre elmondta: vidéki kampánykörútjuk során sokan helyi zöldügyek kapcsán keresték meg őket, és azt is jó néhányan nehezményezték, hogy a megélhetéshez külföldön kell munkát vállalniuk.

Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: az uniót nagyvállalati lobbisták irányítják, a nagyvállalatoknak pedig az az érdeke, hogy Kelet-Európában alacsonyak legyenek a munkabérek. Hozzáfűzte: a nagyvállalatok helyett a helyi kis- és középvállalkozásokra kellene alapozni a gazdaságot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)