Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rengeteg programot terveznek az idei évre is a gyulai svábok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. február 09. 09:00
Rengeteg programot terveznek az idei évre is a gyulai svábok
Közmeghallgatáson ismertették tevékenységüket a helyi német szervezetek

Közmeghallgatáson ismertette idei programtervezetét Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör az Apor téri Német Klubban február 8-án. Az összejövetelen az elmúlt év megvalósításairól is számot adtak a felszólalok, és elhangzott: ha jól imádkoznak, akár egy új „Máriás” háznak is örvendhetnek majd a jövőben.

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Se szeri, se száma azoknak a programoknak, amelyeket a tavalyi évben Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör lebonyolított. Ezek legtöbbjéről a Gyulai Hírlap is beszámolt, amit Mittag Mónika külön is megköszönt a február 8-i közmeghallgatáson. Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke emellett kiemelte, kiváló a kapcsolatuk a helyi pedagógusokkal, és kitért arra, hogy a legtöbben társadalmi munkában veszik ki részüket a szervezésből, majd megköszönte Gyula város önkormányzatának a hathatós anyagi és erkölcsi támogatást.

Az eredményekkel teli évhez a K. Schriffert Kör elnöke is gratulált a német önkormányzatnak. Saját tevékenységeik közül Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa különösen fontosnak tartja azt a törődést, amit a gyulai német személyiségek sírjainak gondozására fordítottak. Az elnök asszony többek között szót ejtett arról a segítségről is, amelyet Hajagos Csaba kecskeméti muzeológusnak nyújtottak, aki tanulmányt ír és filmet készít a malenkij robotra kényszerített svábokról.

Idei terveik közül Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a szeptember 28–29-i kirándulásukat, amelynek keretében a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválra viszik el a jelentkezőket. Összegzésképpen pedig így fogalmazott: színes és érdekes munkát végeztek, és megjegyezte, ebben az esztendőben több időt szeretnének tölteni és játszani a klubban, amelynek bejáratához már van saját kulcsuk.

Mind Mittag Mónika, mind pedig a Schriffert kör elnöke örömmel beszélt arról, hogy Gyula város önkormányzatától a város német közössége megkapta a „Máriás” házat, amelynek rendbetétele Vincze Zoltán vezetésével zajlott. A közmeghallgatáson megtudtuk azt is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott német önkormányzati pályázatok mindenike pozitív elbírálásban részesült, és hogy a nemzetiségi identitását máig megőrző helyi svábok legfőbb célja továbbra is a fiatalok megszólítása.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Legközelebb március 19-én, Szent József napján lesz mindenkit ünnepségre szólító rendezvényük a Német Klubban. Ezt követi március 28-án a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó tojásfaállítás. Április 23-tól 25-ig beiratkozással egybekötött nyílt napokat fognak tartani a Németvárosi Óvodában, a májusi hónap pedig a pünkösdé lesz. Szintén májusban, 25-én és 26-án részt vesznek a Szeretethíd Önkéntes Programban, amely gyulai hírességek sírjának gondozására irányul.

A Múzeumok Éjszakáját az elmúlt évhez hasonlóan idén is megszervezik. Várhatóan borkóstolás és szalonnasütés lesz ekkor a „Máriás” házban. Ennek kapcsán jegyezte meg Mittag Mónika, hogy amennyiben jól fognak idén imádkozni, előfordulhat, hogy a jövőben kapnak majd egy új „Máriás” házat is. A részleteket azonban nem kívánta elárulni.

Ami a 2018. év további programjait illeti: természetesen követik a jól bevált hagyományokat. Tehát már most gondolkodni lehet azon, ki érdemelné meg a K. Schriffert József-díjat, és fel lehet készülni, testben és lélekben egyaránt, a szeptemberi szilvalekvárfőzésre, a szüreti bálra, a Márton-napra, az adventre, a karácsonyfa-díszítésre, és persze a történelmi évfordulókhoz kötődő koszorúzásokra, főhajtásokra.

 

szilágyiné solymosi mária

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Németvárosi Óvodai fejlesztésekről az intézményvezető, Szilágyiné Solymosi Mária tájékoztatta a jelenlévőket. Kifejtette, hogy az augusztus 1-jei fenntartóváltás és óvodaátvétel komoly feladatok elé állította őket, de sikerült úgy zárniuk az évet, hogy maradt pénzük bérkiegészítésekre és beszerzésekre is.

A német nyelvű óvodai oktatásban érdekelt szülőknek a pedagógus azt üzente, hogy a szóbeszéddel ellentétben a vegyes életkorú csoportokban a gyermekek gyorsabban megtanulják a társadalmi konfliktuskezelést, amelyre manapság nagy szükség van. Emellett a felnőttek tiszteletét, és a velük való helyes kommunikációt is jobban elsajátíthatják így. Ezért ha elbizonytalanodnának, hová írassák be a kisgyermeküket, gondoljanak erre.

Szilágyiné Solymosi Mária emlékeztetett arra is, hogy elnyerték a bázisóvoda címet, ami megerősítette őket abban, hogy jó irányba haladnak.

A gyulai németeket érintő aktuális eseményekről a nemzetiségi önkormányzat honlapjáról, illetve Facebook-oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)