Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fürdőbelépőket és étkezési utalványt kaptak a véradók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. január 17. 14:00
Fürdőbelépőket és étkezési utalványt kaptak a véradók
Négy és fél decivel életet menthettél

Véradó délelőttöt tartott január 17-én a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és a Gyulai Vérellátó Állomás a gyulai városházán. A másokon segíteni szándékozók fürdőbelépőket és ételutalványt kaptak életmentő vérükért cserébe.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Felhívásukat ezúttal több közintézményhez juttatták el a szervezők, többek között a helyi kormányhivatalhoz, a földhivatalhoz és az MNL Békés Megyei Levéltárába, aminek következtében sokan gondolták úgy, élni kívánnak a lehetőséggel, és felajánlott négy és fél deci vérükkel megpróbálnak segíteni a bajba jutottakon.

Az esemény koordinátora lapunknak elmondta, a jelentkezők létszáma alkalmanként változik, influenzajárvány idején például alacsonyabb a részvétel, most viszont számos közfoglalkoztatott válaszolt pozitívan meghívásukra. Nekik gyopárosi és gyulai fürdőbelépőt, illetve ételutalványokat ajánlottak fel segítőkészségükért cserébe. Megtudtuk azt is, hogy a közeljövőben a gyulai bíróságon és a rendőrségen tartanak véradó napot, amelyre az illető intézmények alkalmazottait várják. Hogy valóban megtarthassák, legkevesebb tizenöt személynek biztosan el kell mennie vért adni.

A Gyulai Vérellátó Állomáson egyébként hétköznap is fogadják az önkénteseket: hétfőn 8-tól 16 óráig, pénteken 8-tól délig, és minden hónap első hétfőjén 8-tól 18-ig. A kihelyezett véradásokra vonatkozó tudnivalókról a veradas.hu oldalról tájékozódhatnak az érdeklődők. A helyszínen a személyigazolványt, a lakcímkártyát és a TAJ-kártyát kell felmutatni, ezen kívül ki kell tölteni egy kérdőívet, amely egyfajta felmérése annak, hogy a jelentkező egészségi állapota megfelelő-e. A válaszokat, a vérnyomást és a hemoglobin szintet orvos ellenőrzi. Aki például meg van hűlve, vagy fertőző betegségben szenved, ne jelentkezzen. Ha mégis megteszi, hazaküldik. Az se menjen el, aki még nem töltötte be a 18. életévét, vagy már elmúlt 65 éves, és az a személy se, akinek a testsúlya nem éri el az 50 kilót. A tiltó lista azonban eléggé hosszú.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Mindemellett rendkívül fontos figyelni arra, hogy véradás előtt igyunk sok folyadékot (tejet, kakaót azonban inkább ne), mert ha nem tesszük meg, besűrűsödhet a vér. Együnk is, hogy elkerüljük a rosszullétet. A véradást ugyanis nem szabad összetéveszteni a vérvétellel, amelyre más előírások érvényesek. Üres gyomorral és szomjasan tehát senki ne tegye ki magát a véradás próbatételének, világosítottak fel a szakemberek. Gyulán ezért vizet, üdítőt, nápolyit és szaloncukrot is kaptak a megjelentek. Az eljárás általában 30–40 percet vesz igénybe, ennyit mindenképp rá kell szánni, mert a nyugalom megléte is fontos.

Lapunknak a szervezők elmondták, évtizedekkel korábban sokkal többen adtak vért, mint napjainkban. Ebben közrejátszik, hogy megszűntek a nagyüzemi és a sorkatonákat megszólító véradások, a fiatalokban nem tudatosul a felajánlás fontossága, s persze az sem elhanyagolandó tényező, hogy a plazmacentrumok elszippantják az áldozatot vállalókat. A január 17-i jótékony alkalom orvosa érdeklődésünkre kifejtette, jó lenne, ha tisztázódna mindenkiben, hogy a véradás felér ugyan egy szűréssel, de ne ez legyen az elsődleges szempont, a legfőbb cél.

Jámbor Zoltán először adott vért, Székely Zoltánnak viszont már többször, de mindketten azonnal igent mondtak a munkáltatójuk által közvetített felkérésre, örülnek, hogy segíthetnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)