Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Hídi Sétát Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. október 06. 18:01
Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Hídi Sétát Gyulán
A mellrákszűrések fontosságára hívták fel a figyelmet

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

A mellrákszűrések fontosságára hívták fel a figyelmet a Hídi Sétán, melyet tizenkettedik alkalommal szerveztek meg október 6-án Gyulán, a Civil Szolgáltató Központban.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének igazgatója lapunknak elmondta: az eseményt a gyulai területi szervezettel közösen rendezték az országos igazgatóságtól elnyert pályázati támogatásból, a Gyulai Egészségfejlesztési Irodával és az Egészséges Városért Közalapítvánnyal együttműködésben.   

Kiemelte: ez a vármegyében a legnagyobb ilyen jellegű rendezvényük, amelynek számos támogatója van, köztük a gyulai önkormányzat.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Mint ismertette, idén kiemelt hangsúlyt fektettek a betegség lelki feldolgozására, az érintetteknek előadást tartottak a témában. Az érdeklődőket emellett elsősegélynyújtó bemutatóval, egészségügyi szűrésekkel, vásárral, szórakoztató és baleset-megelőzési programokkal várták, és váradásra is lehetőség volt a helyszínen.

A megnyitón Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében rámutatott, hazánkban a nők esetében az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés. Évente közel 9500 új esetet diagnosztizálnak, és mintegy 2000 halálos áldozatot szed ez a daganattípus.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Aláhúzta, az emlőrák korai felismerése növeli a gyógyulás és a túlélés esélyét. Hozzátette, ehhez elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés: a mammográfiás vizsgálatokon való részvétel és az otthoni, legalább havonkénti önvizsgálat.

Párducz László, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének elnöke az összefogás és a megelőzés fontosságát hangsúlyozta beszédében. „Ezt a harcot csakis úgy tudjuk megnyerni, ha minél koraibb stádiumban sikerül ezeket a szörnyű elváltozásokat észrevenni” – fogalmazott.

A rendezvényt idén is közös séta zárta. A résztvevők a gyulai gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályon kezelt gyerekek által készített forgókkal a kezükben indultak a belvárosi körforgalomnál lévő szökőkúthoz, amelynek vizét, a mellrák elleni küzdelem jegyében, ezúttal is rózsaszínre festettek. A helyszínen fejet hajtottak azok emlékére, akik emlőrákban haltak meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)