Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulán szerzett diplomával könnyű ma elhelyezkedni Magyarországon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. január 09. 16:00 • Frissítve: 2018. január 10. 08:00
A Gyulán szerzett diplomával könnyű ma elhelyezkedni Magyarországon
Nyílt napot tartottak a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán

Induló képzéseiket, a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat, a külföldi ösztöndíj-lehetőségeket és a diplomaszerzés utáni elhelyezkedés esélyeit ismertették meg a továbbtanulásra készülő fiatalokkal a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának szakvezetői. Az egészségtudományi intézet január 9-i nyílt napján elhangzott: a Gyulán szerzett tudással könnyű ma munkába állni Magyarországon.

második alkalommal tartottak nyílt napot a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Állami finanszírozású képzések indulnak

Második alkalommal tartottak nyílt napot a gyulai kampuszban, hogy ezáltal is népszerűsítsék a szegedi Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának képzéseit, a beiratkozás és a jelentkezés lehetőségeit, tudnivalóit. Mivel a részvétel regisztrációhoz kötött, az érdeklődőknek tudniuk kell, hogy január 23-án és február 6-án délelőtt 10 órától ismét tartanak tájékoztatót a kampusz B épületében.

Dr. Fodor Lajos dékán köszöntőjében elmondta, a gyulai felsőoktatás 25 éves múltra tekint vissza, hisz 1993-ban indultak el az első évfolyamok a három alapspecializáción. A szegedi Gál Ferenc Főiskolához tavaly csatlakoztak, amikor fenntartóváltás történt. A dékán kiemelte, míg a magántulajdonban lévő felsőoktatási intézményekben jellemzően a diákok saját költségükön tanulhatnak, a gyulai karon állami finanszírozású képzések indulnak mindhárom alapszakon.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Ápolóként biztosan befutsz

A főiskola egyik legnépszerűbbnek tekinthető ápoló szakirányáról dr. Párduczné Szöllősi Andrea beszélt a nagy számú egybegyűltnek. Az adjunktus aláhúzta, az ápolás és betegellátás alapszak nappali és levelező képzése gyakorlatorientált, a gyakorlat helyszíne a szomszédos Pándy Kálmán kórház, ami már önmagában biztosítéka annak, hogy a jelentkezőknek alapos felkészülést nyújtanak. A szaktantárgyak a nehezebb, megalapozó tárgyakra épülnek fel, ám ez senkit ne riasszon el az első félévekben, hisz odafigyeléssel, munkával, kisebb áldozathozatallal megtanulhatók.

Mindemellett a személyiségfejlesztésre, a hivatástudat és az empátia elmélyítésére is igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a kurzusokon, azzal a határozott céllal, hogy a leendő ápolók megtanuljanak kommunikálni a páciensekkel.

A szakvezető rámutatott, a középfokú nyelvvizsgához kötött diplomaszerzést egy komplex vizsga előzi majd meg, amelynek nehézségére fel kell készülni. A felvételi viszont ennél egy kicsit barátságosabb, hisz egy alkalmassági beszélgetésből áll, amely nem igényel külön felkészülést. A jelentkezőknek nem kötelező, de nem is tiltott emelt szintű érettségit tenniük, tanulmányaikat pedig mesterszakon folytathatják.

 

Dr. Fodor Lajos dékán

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Társadalomismeretből felkészítő tanfolyam indul

A szociális munka alapszakról elhangzott, aki ide jelentkezik, az egy nagyon színes hivatást választ magának. A képzés átfogó és naprakész tudást biztosít, a hallgatók jogi ismereteket és pszichológiát is tanulhatnak, amit a későbbiekben mesterszakon mélyíthetnek el. Számolniuk kell azonban azzal, hogy mivel a segítő elsősorban a személyiségével dolgozik, alapvető követelmény vele szemben a mentális egészség.

Lényeges információ a szociális munka alapszakkal kapcsolatban, hogy március 20-tól társadalomismeretből tanfolyam indul a főiskolán. Akik jelentkeznek rá, és első helyen a szociális munka alapszakot jelölik be a jelentkezési lapon, ingyen vehetnek részt az érettségi vizsgát megkönnyítő 50 órás felkészítőn. A kurzusok hétköznapokon délután 4 órától, illetve szombatonként lesznek látogathatók.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A gyógyturizmusban várnak rád

Az egészségügyi szervező alapszak egészségturizmus-szervező specializációját dr. Beke Szilvia ismertette. Kifejtette, az országban elsőként Gyulán hirdették meg a gyógyturizmust érintő főiskolai képzést. Végzőseik wellness-központokban, egészségügyi centrumokban, gyógyfürdőkben és kórházakban helyezkedhetnek el, és erre nagyon nagy esélyük van, hisz Magyarországnak ma ezek a húzóágazatai. Azok jelentkezését várják, akik szeretnek szervezni, szeretik a nyüzsgést. Az emelt szintű érettségi megléte ezen az alapszakon sem elvárás, de nem árt, ha megvan, hisz 40 pontot jelent a minimális 280-ból.

Dr. Beke Szilvia kifejtette azt is, hogy az Erasmus-ösztöndíjaknak köszönhetően hallgatóik külföldi gyakorlatra tehetnek szert. Eddigi tapasztalataik alapján kijelenthetik, hogy aki menni akart, mehetett. A főiskola diákjai közül többen jártak már tanulmányúton Belgiumban, Litvániában, Finnországban.

A felvételi az egészségügyi szervező (köznapibb nevén gyógyturizmus) alapszak esetében is egy alkalmassági beszélgetésből áll majd.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Ha szép karrierre vágysz, a fősulin a helyed!

Az összejövetelen a főiskola néhány szép karriert befutott egykori diákja is arra ösztönözte a megjelenteket, nem bánják meg, ha a gyulai főiskolát válasszák. Ebben Arató Henrietta szállodaigazgató, turisztikai szakember is megerősítette őket.

A nyílt nap keretében a megjelentek a főiskolai diákélet mindennapjaiba is betekintést kaptak, és afelől is tájékozódhattak, milyen előnyeik származnak abból, ha aktívan részt vesznek a tudományos diákköri konferenciákon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)