Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az online térben tartották meg a Gyulai Felsőoktatás Napját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. február 05. 12:10
Az online térben tartották meg a Gyulai Felsőoktatás Napját
A Gál Ferenc Egyetem és a gyulai önkormányzat rendezvénye idén a Világnak szóló tudomány címet kapta

Negyedik alkalommal szervezett közös konferenciát a Gál Ferenc Egyetem és Gyula Város Önkormányzata február 5-én a Gyulai Felsőoktatás Napja című rendezvénysorozat keretében. A Világnak szóló tudomány elnevezésű eseményt a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon, az online térben rendezték meg.

A konferencián Vincze Gábor dékán köszöntötte a hallgatóságot és az előadókat, majd Bódis József államtitkár videóüzenetét nézhették meg a  résztvevők.

A felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár elmondta, a rendezvény évről évre felhívja a figyelmet arra, hogy a felsőoktatásnak komoly szerepe van Gyula város életében, hiszen hozzájárul a magasan képzett szakemberek utánpótlásának biztosításához és a a fiatalok helyben tartásához.

Mint kifejtette, a magyar kormány kiemelt feladatként tekint a felsőoktatás megújítására, ezért nemzetközi szinten is versenyképessé akarják tenni a hazai felsőoktatást.

– Magyarország történetének legnagyobb felsőoktatási fejlesztésére készülünk – fogalmazott Bódis József. – A gazdasági újraindítás akcióterv első körének legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, hiszen több mint 1500 milliárd forint hasznosulhat a hazai egyetemek fejlesztésében a következő öt évben.

Görgényi Ernő polgármester beszédében elmondta, idén lesz huszonnyolc éve, hogy elindult a fürdővárosban a felsőfokú képzés, az igény eziránt viszont még régebbre nyúlik vissza.

Hangsúlyozta, ekkora már régóta zajlott a színvonalas ápolóképzés az Erkel Ferenc Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola falai között, és elengedhetetlen volt a Pándy Kálmán kórház által nyújtott tudásbázis, amelyre a képzés alapult.

– Az egészségügyi képzésre volt, van és lesz igény a városban, valamint a térségben. Azt gondolom, hogy pótolhatatlan feladatot lát el a gyulai egyetemi kar ebből a szempontból, hiszen olyan utánpótlást biztosít az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézményének, a Békés Megyei Központi Kórháznak, amelynek köszönhetően biztonságban vagyunk, és biztonságban leszünk hosszú távon is.

Aláhúzta: az egészségügyi műveltség terjesztésében pótolhatatlan szerepet játszanak az itteni oktatók és hallgatók.

Görgényi Ernő kiemelte a szociális és az egészségturisztikai képzés fontosságát is, majd elmondta, hogy 2016-ig, amíg a Gál Ferenc Főiskola át nem vette a képzést, viszontagságos volt a gyulai felsőoktatás helyzete.

A folytatásban Kiss-Rigó László püspök mondott beszédet, majd Takács Árpád címzetes egyetemi tanár, kormánymegbízott Társadalomnak szóló tudomány című előadását hallgathatták meg a résztvevők. Szabó Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja A vallás és a természettudományok címmel tartott előadást, Kozma Gábor rektor pedig Erőt adó tudomány címmel értekezett a konferencián.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)