Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tanácsaim a termés téli tárolására

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi FerencMAGAZIN • 2017. november 12. 07:00
Tanácsaim a termés téli tárolására
Nagyon fontos a páratartalom és az egyenletes hűvös levegő megtartása
____Eredeti-tarolas.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Forum.index.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A leszüretelt és felszedett termények tárolása van olyan feladat, mint a termés előállítása. Természetesen a legjobban a pincékben lehet eltartani a terményeket, melyeknek az aljzata földes vagy téglázott, de sajnos erre csak nagyon kevés kertészkedőknek van lehetősége.

A gyökérzöldségeket leggyakrabban homokban tároljuk, de van, aki főzési adagonként újságpapírba csomagolja, majd ládába vagy nagyobb vödörbe teszi. Az újságokban egyébként egyfajta párás közegben szuszog a gyökérzöldségünk, és valóban jól működik a tartósítás, mint ahogyan a papírzsákban vagy papírdobozban is. 

Van, aki szalma közé ágyazza a zöldségeket. A szalmával fennáll annak a veszélye, hogy túlszikkadhat benne a zöldség. A nylonzacskó egyáltalán nem jó, mert hamar megrothadhatnak benne a termények, hiszen a felhalmozódó pára és szén-dioxid a legjobb táptalaja a gombáknak és a baktériumoknak.

A burgonyát lehet zsákokban, ládákban tárolni, néha viszont át kell válogatni. A gyümölcsökkel más a helyzet, mert az  esztétikum is fontos szerepet játszik a tárolásukban. Természetesen a páratartalom és az egyenletes hűvös megtartása itt is nagyon fontos. Sokan a garázsban tartják a gyümölcsöket (jobb híján), pedig ez semmilyen szinten nem jó dolog, mert az alma ugyan kellemes illatot áraszt maga körül, de ugyanakkor felveszi a benzin és az olajok szagát, más egyéb szagokról nem is beszélve.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)