Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az lett a nyerő, aki a legügyesebben csent és lopott a gyulai sváb bálban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. MAGAZIN • 2017. szeptember 24. 12:30
Az lett a nyerő, aki a legügyesebben csent és lopott a gyulai sváb bálban
Idén Hermann Ferenc érdemelte ki a K. Schriffert-díjat

A régi közösségi ünnepek hangulatát élvezhették és élhették át a gyulai sváb szüreti mulatság részvevői szeptember 23-án, szombaton. A délutáni szórakozást este bál koronázta a Vigadóban, ahol átadták a K. Schriffert-díjat.

____Eredeti-GYHRCSD048.jpg

A gyermekek kedvence idén is a a szőlő- és mustlopás volt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyönyörű őszi időjárás kedvezett idén a gyulai sváboknak és barátaiknak, akik már kora délután jókedvvel, szeretettel és sok évszázadra visszatekintő népi hagyományaikkal töltötték meg a Vigadó előtti teret.

Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke megnyitóbeszédében kiemelte, legfőbb céljuk, hogy a német nemzetiséghez tartozó fiatalok és idősek tovább építsék a sváb kisebbség fennmaradásának feltételeit, ápolják és erősítsék a német nemzetiségi sajátságokat, hagyományokat.

Megnyitóbeszédében Mittag Mónika felidézte az előzményeket, és elmondta, szüreti bálokat a svábok betelepítése óta tartanak a gyulai Németvárosban. A sváb házak szinte mindenikében volt borospince, ahová a sváb családok a Sándorhegyről lovas szekereken hordták be a szőlőt. A szüretelésnek épp az volt a lényege, hogy a gondosan begyűjtött gyümölcsből odahaza készítsék el a bort. A német önkormányzat elnöke mindazoknak megköszönte a munkát, akik hozzájárultak a nap sikeréhez.

 

____Eredeti-GYHRCSD004.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke képviseletében Simon István mutatta be az idei év nyertes borait. Az ítészek 14 hazai borászat nedűjéből választották ki azt a huszonhetet, amelyek minőségét aranyéremmel díjazták. Ezek közül Bodor Martin csongrádi borász 2016. évi Cabernet Savignonját emelte ki, mert a borlovagoknak közös döntés alapján 2017-ben ez lett a zászlós bora. Simon István érdekességként megjegyezte, a készítmény címkéjére Simon M. Veronika Munkácsy-gyűrűs festőművész Szent Vince-képe került, az üveg hátsó oldalán pedig Azurák Mihály szakíró egyik idézete olvasható.

A délután folyamán az egybegyűlteknek a németvárosi óvodások és az Implom József iskola diákjai mutatták be szüreti táncaikat, majd a szőlő- és mustlopás következett. A népi játékokba főként a gyermekeket vonták be, hogy megismerjék és megtapasztalják a népi hagyományok ma is érvényes frissességét.

 

____Eredeti-GYHRCSD070.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A téren mindeközben nagy erőkkel folyt a szőlő darálása, préselése, így az érdeklődök élőben nyerhettek bepillantást a mustkészítés folyamatába. A sátrakban a K. Schriffert Hagyományőrző Kör tagjai tradicionális sváb ételekkel és jellegzetes németvárosi süteményekkel, többek között hurkalevessel és szilvalekváros tepertős papuccsal kínálták a részvevőket.

A szüreti mulatozás este bállal zárult a Vigadóban, ahol Gyula város önkormányzata a legmagasabb szinten üdvözölte a német nemzetiségi önkormányzat kezdeményezését. Az ünnepi összejövetelen a K. Schriffert-díjat is átnyújtották. Idén Hermann Ferenc vehette át az elismerést.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)