Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egész nap rotyogott a szilvalekvár a gyulai Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2017. szeptember 02. 16:30
Egész nap rotyogott a szilvalekvár a gyulai Németvároson
A szilvás sütemények versenyére évről évre egyre többen jelentkeznek

Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör szeptember 2-án rendezte meg Németvárosi Szilvalekvárfőzés és Szilvalekváros Sütemények Versenye elnevezésű egynapos fesztiválját. A gyulai „Máriás” házba meghirdetett esemény minden programja a szilva és annak feldolgozása körül forgott.

____Eredeti-GYHRCSD001__1_.jpg

Tradicionálisan, szabad tűzön, cukor és egyéb adalékanyagok nélkül főzték meg A szilvalekvárt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Akinek kedve volt hozzá, már reggel 7 órakor ellá- togathatott Németvárosba, ahol láthatta készülődni a helyi németeket, akik tradicionálisan, szabad tűzön, cukor és egyéb adalékanyagok nélkül főzték meg szilvalekvárjukat.

A háziasszonyok szilvalekváros és szilvás sü- teményekkel nevezhettek a rendezvény keretében meghirdetett versenyre, melyre egész délelőtt várták a jelentkezőket. A gyerekek sem maradtak élmények nélkül, hiszen őket már kora reggeltől játszóházzal várták a szervezők. Ez alkalommal csuhébabákat alkothattak az apróságok.

A program induláskor, délelőtt 10 órakor Kónya István alpolgármester mondott köszöntőt, aki üdvözlő szavai után kiemelte, hogy folyamatosan keresik a lehetőségeket a „Máriás” ház megújítására. Emellett hangsúlyozta: reméli, hogy a helyi német közösség programjainak egyik legfontosabb színtere két-három éven belül új külsőt kaphat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szilágyiné Solymosi Mária, a németvárosi óvoda vezetője érkezésünkkor éppen tésztát gyúrt, munka közben lapunknak elárulta, hogyan készül a hólabda elnevezésű klasszikus német édesség, és miben különbözik magyar változatától.

– Az én nagymamám hólabdának hívta a csöröge tésztájából készült édessé- get. Ez egy jellegzetesen német verzió, amihez egy hólabdakészítő eszköz is szükséges, amit én megörököltem, de a mai napig lehet vásárolni belőle. Ez nagyon finom desszert, amely gömb alakú, és porcukorba kell forgatni, ám ez alkalommal szilvalekvárral is megkóstoljuk majd – részletezte az esemény egyik szervezője.

Szilágyiné Solymosi Mária a receptet is elmondta nekünk, amely szerint 35 dekagramm liszthez 4 tojássárgája szükséges, mellé 5 deka vaj, só, cukor és másfél deciliter tejföl. Összegyúrás és sütés után a tésztából végül 22 labda készül majd el. Ezúttal a németvárosiak 62 tojás sárgáját használták fel az ízletes desszert elkészítéséhez.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szervezők képviseletében Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke is köszöntötte a megjelenteket, aki lapunknak később elárulta: a sütemények versenyére minden évben egyre többen neveznek.

– Nagyon örülök annak, hogy a program egyre népszerűbb, ahogy annak is, hogy a gyulaiak szívesen látogatnak hozzánk, hiszen természetes, hogy nemcsak a németvárosiakat várjuk erre a rendezvényre, hanem minden helyit és a városba látogatókat is – emelte ki a szervezők egyike.

Amíg a szilva rotyogott, délelőtt ciberét kóstolhattak a látogatók, és mellé Kepenyes Pál zenés műsora szólt, majd délben a szervezők babgulyással várták a megjelenteket. Desszertnek hólabdát sütöttek, majd 13 órakor a Kolibri együttes adott elő romantikus dalokat. Ezek után zsűrizték a beérkezett szilvalekváros süteményeket.

Délután az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar fellépését élvezhették a „Máriás” házban, és akik kíváncsiak voltak arra, hogyan sikerült a szilvalekvár, a délután közepén le is tesztelték, hiszen akkor parasztkenyérrel kínálták a finomságot az udvarban. A lekvár kora reggeltől 16 óráig rotyogott a szabadban. Amint elkészült, üvegekbe töltötték. A szervezők ígé- rete szerint az őszindító szilvaünnepet jövőre is megrendezik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)