Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. nyerte a II. MTFE Országos Sírásó Versenyt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. szeptember 02. 17:00
A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. nyerte a II. MTFE Országos Sírásó Versenyt
A megmérettetést a sírásó szakma elismeréséért rendezték

Szokatlan megmérettetést tartottak szeptember 2-án Gyulán: az óreformátus temető adott otthont a II. MTFE Országos Sírásó Versenynek. Előzetesen sokan felháborodtak, hogy a fürdőváros ilyen rendezvénynek ad otthont, de a cél az, hogy az ebben a munkakörben dolgozók megkapják azt a megbecsülést és tiszteletet, amelyet megérdemelnek.

varga józsefpuskás béla és alt norbet

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Nem feltétlenül nevezném ezt versenynek, mert igaz, hogy vannak helyezések, de itt mindenki győztes – mondta Varga József, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke. – A becsületét próbáljuk magasabb szintre emelni ezeknek a dolgozóknak. Sokan csak a feldíszített koporsót és ravatalozót látják egy temetés alkalmával, és nem gondolnak bele abba, hogy ennek milyen előzményei vannak. Fontos az, hogy ezek az emberek megmutathassák magukat, mert nagyobb tiszteletet kell adnunk nekik.

A versenyre tizenegy, kétfős csapat jelentkezett, többek között Békéscsabáról, Tótkomlósról és Ceglédről is érkeztek szakemberek. A megjelenteket először Puskás Béla, a Somogyi Temetkézis Kft. ügyvezető igazgatója, a verseny moderátora köszöntötte. Kiemelte, hogy a temetkezés egy nagyon sajátos tevékenység, amely hozzátartozik a mindennapokhoz. Rengeteg jogszabályi és kegyeleti előírás van, amelyeknek eleget kell tegyenek a temetkezésben dolgozók, amellett, hogy a munkájukat a legjobb tudásuk szerint kell ellátniuk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Alt Norbert alpolgármester úgy fogalmazott, hogy amikor pár héttel ezelőtt megkereste Dorogi János – a temető vezetője – először azt hitte, hogy viccel. A versenyt és a témát végiggondolva azonban, mindenki levonhat egy következtetést magában: sokfélék vagyunk, de két dolog minden ember életében adott, ezek pedig a születés és a halál. Kifejtette, hogy a halál és a halállal történő munka, a mai napig tabunak számít a társadalomban, így az itt dolgozók sincsenek a helyükön kezelve. Az alpolgármester szerint a megítélés javítása miatt is fontosak az ilyen találkozók, ráadásul a szakemberek tapasztalatot és tudást cserélhetnek.

A versenyzőket egy háromtagú zsűri figyelte munka közben, amelynek elnöke Dorogi János volt, a két másik tag pedig Kiskós Ferenc, a Szombathelyi Temetkezési Vállalt igazgatója, valamint Kardos László kegyeleti szakértő voltak. A csapatok feladata egy 200 cm hosszú, 80 cm széles és 160 cm mély sírgödör kiásása volt, amelybe egy erre a célra készült mérőkalodát kellett leengedni az ásás végeztével. A munka során a gyorsaság volt a másik tényező, valamint a kiásott sírt vissza is kellett hantolni.

A csapatok a munkavédelmi eligazítás után álltak rajthoz, majd belekezdtek a feladat elvégzésébe. A szervezők az első három helyezettet díjazták, valamint kiosztottak két különdíjat is, így a verseny végére kialakult sorrend szerint a hódmezővásárhelyi Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. szerezte meg az első helyet, a nyíregyházi Nyírásók lett a második, a dobogó alsó fokára pedig a békéscsabai Csabai Temetkezés állhatott fel. A hantolásért járó különdíjat ugyancsak a Csabai Temetkezés kapta, az esztétikumért kiosztott díjat pedig a Hírös Temetkezési Kft.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)