Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Európa napját ünnepelték a gyulai Román Kulturális Központban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. május 12. 15:30
Európa napját ünnepelték a gyulai Román Kulturális Központban
A rendezvényen elhangzott: Magyarországon példásan bánnak a nemzeti kisebbségekkel

Tíz éve vették fel Romániát az Európai Unió tagállamai közé. Ezt is megünnepelték május 11-én a gyulai Román Kulturális Központban. A rendezvényre Arad, Bihar, Krassó-Szörény és Temes megyéből érkeztek vendégek.

Ünnepség a gyulai Román Kulturális Központban

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Florin Trandafir Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja az esemény védnökeként köszöntötte az egybegyűlteket, akiknek elsőként a nap jelentőségéről beszélt. Elmondta, Romániát tíz évvel ezelőtt vették fel az EU tagállamai közé, később, mint Magyarországot, most pedig az a céljuk, hogy a schengeni övezetbe is bekerüljön az ország.

Elmagyarázta azt is, hogy a románok számára május tizedike egyszerre három történelmi pillanatot jelképez: az egyesült román fejedelemségek trónjára meghívott Hohenzollern-dinasztia uralmának kezdetét (1866), a Török Birodalommal szembeni függetlenség kikiáltását (1877) és a Román Királyság megalakulását (1881). 2015 óta ezért május tizedike is nemzeti ünnep a szomszédos államban.

A főkonzul az Európa-nap történetébe is tett egy kitérőt. Kifejtette: 1950. május 9-én jelentette be Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet közgazdász a Schuman-tervként ismertté vált javaslatot, amely az Európai Unió alapját képező Európai Acél- és Szénközösség (ESZAK, angolul: ECSC) megalapításához vezetett. Május kilencedike így lett Európa napja.

A diplomata szólt arról, mennyire fontos a nemzeti identitás megőrzése az EU-n belül, és hangsúlyozta, jó tapasztalatai vannak Magyarországon ezzel kapcsolatban, főként a román kisebbség ügyének rendezését illetően.

 

 Az Európa-napon iskolások és diákszínjátszók is műsort adtak 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium igazgatója az anyanyelvű oktatás és a kulturális önazonosság, hagyományápolás kapcsolatáról, fontosságáról beszélt. Aláhúzta, intézményükben törekednek arra, hogy a diákok kiváló erkölcsi nevelésben részesüljenek, őszinte emberekké váljanak, és tanulják meg, hogy az egység a béke alapja. A két szomszédos népnek, a románnak és a magyarnak baráti viszonyt kell ápolnia, ez is a fiatalok missziójának része, hangsúlyozta a gimnázium vezetője. 

Az eseményen mindkét aradi egyetem, a Vasile Goldis és az Aurel Vlaicu is bemutatkozott, hisz hallgatóik között éveről évre több a magyar állampolgár.

 

Bihar megye turisztikai attrakcióit is népszerűsítették az ünnepségen

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A Bihar megyei önkormányzatot Ioan Mang alelnök képviselte a rendezvényen. A tisztségviselő kijelentette: a magyarországi románokért tett intézkedésekért minden tisztelete a magyar kormányé. Úgy vélte, Románia ilyen téren sokkal lassúbb, visszafogottabb, ígéreteit tettekkel eddig alig támasztotta alá. A román államnak a határon túl élő románokkal is többet kellene foglalkoznia, s nem csupán a kerekasztal körül beszélgetnie arról, mit lenne jó értük tennie. Így sosem fogják azt érezni, hogy törődnek velük, nyomatékosította Mang. Kiemelte: Magyarország kiváló példával jár elől.

Az önkormányzati alelnök a Bihar megyei turisztikai célpontokat, a hegyvidéket és a sípályákat is a gyulaiak figyelmébe ajánlotta. Meggyőződéssel hiszi, hogy bár sok még az intéznivaló, minden adott ahhoz, hogy az együttműködés eredményes legyen. Gyulai útjára Diófás polgármestere is elkísérte, azzal a szándékkal, hogy az idegenforgalom fellendítése érdekében sikerül majd kiépítenie a szükséges kapcsolati rendszert Békés megyében.

 

A nagyváradi Crisana együttes bánsági román tánccal kezdte műsorát

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az Európa-napra Románia legfiatalabb brüsszeli képviselője, Emilian Pavel is eljött. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU által kínált előnyöket, mint például a magas életszínvonalat, vagy az immár 60 éve tartó békét nem értékeljük kellőképpen. Pedig éppen ezekért kellene fenntartani a védőhálóként is működő európai építményt, ezen belül találni megoldást a konfliktusok kezelésére.

A magyarországi román ortodox püspök, Siluan Manuila az EU-t egy nagy lehetőségnek nevezte, hisz számukra például esélyt teremt arra, hogy megerősítsék „kis román kapcsolataikat”. Az egyházi elöljáró szerint az ortodox papság feladata Gyulán az, hogy hidat teremtsen az anyaországi románok felé. A román nemzetiségű lakosság önkormányzati szintű gyulai érdekképviseletéről, támogatásáról Siluan püspök elismerőn beszélt.

A gyulai Európa-nap második részében Békés megyei román adatközlők és hagyományőrzők műsorát, iskolások versösszeállítását és diákszínjátszók mókás produkcióját tekinthették meg a jelenlévők. Az estet a nagyváradi hivatásos népzene- és táncegyüttes, a Crisana fellépése zárta.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)