Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 10 millió forint értékben bővült a gyulai mentőállomás eszközparkja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. május 12. 15:40
10 millió forint értékben bővült a gyulai mentőállomás eszközparkja
A kollektíva a mentők napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott

Csaknem tízmillió forint értékben kapott technikai eszközöket a gyulai mentőállomás idén – hangsúlyozta Schneider László állomásvezető mentőtiszt a május 11-i ünnepi állománygyűlésen. A mentők napja alkalmából rendezett eseményen a regionális elismerések mellett a mentőállomás kollektívája által alapított díjat is átadták.

Ünnepi állománygyűlés a gyulai mentőállomáson 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Dél-Alföldi Régiójának orvos igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a hazai mentőszolgálat egységes szervezeti működése európai szinten is egyedülálló. Felidézte: az országos hálózat 1948-ban jött létre, az intézmény megszervezésében kiemelkedő szerepe volt Oravecz Bélának, az OMSZ első főigazgatójának.

Emlékeztetett rá: jelenleg 252 mentőállomás és hét légimentő bázis működik az országban. Kiemelte: Magyarországon a világon elsőként indult főiskolai végzettséget adó mentőtiszti képzés, és hamarosan az egyetemi végzettséget adó, úgynevezett nondoktor képzés elvégzésére is lehetőség lesz.

Mint kifejtette, az intézmény a betegellátást végző munkatársak képzése mellett a munkafeltételek javítására is nagy hangsúlyt fektet. Elmondta: idén 193 új mentőautó beszerzését tervezi az OMSZ, így várhatóan a gyulai mentőállomás gépparkja is tovább bővülhet. Ugyancsak folyamatban van a dolgozók új munkaruhájának beszerzése – tette hozzá.

 

Zentay Attila orvos igazgató 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Schneider László állomásvezető mentőtiszt emlékeztetett rá, több évfordulót is ünnepel idén a mentőállomás: a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület 130 évvel ezelőtt, 1887-ben, az Országos Mentőszolgálat 69 évvel ezelőtt, 1948-ban alakult meg. Ugyancsak fontos évszám a helyi mentőállomás szempontjából 1947, ekkor ugyanis új mentőautót kapott az intézmény a Vármegyék és Városok Országos Mentőegyesületétől. 

A mentőtiszt kiemelte: idén csaknem 10 millió forint értékben szereztek be korszerű mentéstechnikai eszközöket. Az OMSZ alapítványa révén egy 4,5 millió forintos automata mellkaskompressziós készülékhez, valamint egy 4 millió forint értékű lélegeztetőgéphez jutott a fürdővárosi mentőállomás, míg a Gyulai Mentőalapítvány és a V-Art Rendezvényiroda támogatásával egy váladékszívó készüléket vásároltak tavasszal – ismertette a részleteket.

Érdeklődésünkre azt is elmondta: jelenleg harmincketten dolgoznak a mentőállomáson. Négy gépkocsijukból kettő 24 órás szolgálatot lát el, a másik kettő 12, illetve 8 órában szállítja a betegeket.

Kérdésünkre arról is beszámolt, hogy a mentőállomás idei nyílt napján csaknem ötszáz gyermek, illetve fiatal vett részt.

 

Schneider László állomásvezető mentőtiszt 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba  

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője beszédébenb aláhúzta: a mentősök munkája az egészségügy egyik legnehezebb szolgálata, ezért kiemelten fontos a szakma anyagi és erkölcsi megbecsültsége.  

Kónya István alpolgármester a város nevében mondott köszöntetet a mentőállomás dolgozóinak. Mint fogalmazott, a mentősöket valódi társadalmi megbecsültég övezi.

Az állománygyűlés végén elismeréseket adott át Zentay Attila és Schneider László. Kiemelkedő munkájáért regionális igazgatói dicséretben részesült Fodor József mentőápoló, Lipován Mihály mentőápoló, Szász Szabolcs gépkocsivezető és Varga Dávid mentőtiszt. A mentőállomás közössége által alapított Mi Díjunkat Fodor József és Szász Szabolcs kapták. Emléktárgyat vehetett át Asztalosné Varga Judit, a V-Art Rendezvényiroda tulajdonosa, valamint Brhlik Györgyné és Szabó Mihály

 

Az elismerésben részesülők 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)