Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rombolva távoztak, most építeni érkeztek Gyulára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2016. december 13. 14:15
Rombolva távoztak, most építeni érkeztek Gyulára
A Kultur Café Club ötödik rendezvényén a PG Csoport és a Dirty Slippers muzsikált
Ha volt olyan zenekar, amely emberileg legközelebb állt a 48-as Clubhoz, az a PG Csoport volt – vezette be a Kultur Café Club december 9-i, ötödik rendezvényét Kiss János. A programszervezőtől megtudtuk: a hajdani ikonikus szórakozóhely zárókoncertjén – a Kispál és a Borz, az Abigél és a Nihil mellett – a Jantyik testvérek együttese is fellépett. Akkor a helyiség ablakát törték ki, azzal, ha a klub a jelenlévőké nem lehet, akkor ne legyen senkié. Húsz éve rombolva távozott, most viszont építeni jött Gyulára a „PG”.
____Eredeti-GYHRCSD_0032.JPG

A PG Csoport a Kultur Café színpadán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Egy régi mellett egy új is kellett. Az est vendégfellépője a gyulai Dirty Slippers volt. A teljes zenekar háromötödének akusztikus előadásában könnyed hangvételű, nagyrészt szerelmes dalokat hallhatott a közönség. A Minden lány múzsa akar lenni című számmal induló programon elhangzott egy-két Republic-feldolgozás is, amelyekkel Bódi László „Cipőnek” állított emléket Lobó-Szalóky Lázár (ének, gitár), Bodrogközy Rita (ének) és Felföldi Zsolt (billentyűk). Az énekes-gitáros jó hírrel is szolgált rajongóinak: legutóbbi, Közel hozzád című albumuk immáron aranylemez.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0012.JPG

A Dirty Slippers

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A PG Csoport éppen 30 esztendeje alakult Debrecenben. Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba testvér- és szerzőpáros csapata azóta több tagcserén átesett, mire kialakult a jelenlegi felállás: Gyulán rajtuk kívül Takács Szabolcs (basszusgitár, gitár) és Tóth Zsolt (dob) zenélt, valamit az egyedi „ethnoorgánumú” énekesnő, Erdős-Tóth Fruzsina, aki várandósan tett róla, hogy a kvintett mégiscsak hat taggal lépjen a színpadra. Dobos férjével biztosak lehetnek benne, hogy muzikális lesz a csöppség (is).

A debreceni banda másfél órás előadásában először legutóbbi lemezükből kaptunk ízelítőt. Az Ezüstbojtár címre keresztelt album Petőfi Sándor János vitéze előtt tiszteleg, mintegy továbbgondolva a csaknem két évszázaddal ezelőtt született történetet. Halmos Béla öt évig volt tagja a csapatnak, és szülőföldjén mindenképpen emléket kellett állítani a magyar táncházmozgalom egyik atyjának. Míg a gyulai prímás már csak a felhők széléről figyelte a koncertet, játékát hallhattuk felvételről egy-egy nótában. Később felcsendültek PG Csoport-szerzemények régebbi lemezekről is, a koncert utolsó részében pedig kifejezetten az underground évekből, így elhangzott az Útlevél, fogkefe, a Félélet, a Világnak világa is.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0036.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bár sokan nem rohamozták meg az eseményt, a koncert jelentőségének bizonyítéka, hogy a környező településekről, sőt, még Mezőtúrról is érkeztek vendégek az estre. Az „alföldi zene” kihagyhatatlan volt a Kulture Café Club programjából, amelynek sora töretlenül hívja helybe az értékesebbnél értékesebb zenekarokat (és mellesleg szívvel-lélekkel támogatja a gyulai alkotókat is). Kérdés, hogy mi, gyulaiak mit kezdünk ezzel a páratlan lehetőséggel. Minden nem lehet kifogás.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)