Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Képek, versek, szimbólumok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2016. október 22. 13:23
Képek, versek, szimbólumok
Sólyom Irén textilképeiből nyílt kiállítás a gyulai evangélikus templomban
Ünnepvárás – ünnepvarrás címmel nyílt kiállítás Sólyom Irén textilképeiből a Béke sugárúti evangélikus templomban október 21-én. A Gyulai Evangélikus Egyházközség által szervezett, 17 órakor kezdődő esemény résztvevői az alkotó azonos című könyvét is megismerhették.
____Eredeti-_MG_3621.jpg

Sólyom Irén: Amit az ember kigondol, át kell írni a goblein nyelvére

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A kereszt fénye, Luther a viharban, Ádvent, Karácsony, Virágvasárnap, Kivirágzott a bőségszaru, Nemzeti ünnepeink – csak néhány cím annak a kiállításnak a képeiből, melyek péntektől tekinthetők meg a Béke sugárúti evangélikus templomban, és amelyek Sólyom Irén alkotásai. A varrt technológiával készített, főként vallási témájú gobleinek azonban nem csak ott tekinthetők meg, hanem a hozzájuk választott versekkel az Ünnepvárás – ünnepvarrás című könyv formájában is hazavihetők, hogy segítsék a közelgő ünnepekre való hangolódást, vagy hogy épp maguk is ajándékok legyenek.

A hétköznapok monotonságából kiemelő ünnepek fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Tóth Károly evangélikus lelkész is, aki már a lelki ráhangolódást is az ünnep részének nevezte.

– Az ünnep erőforrás, biztatás, amelyre mindenkinek szüksége van. Az ünnep találkozás Istennel, az emberekkel és az emlékeinkkel – mondta, hozzátéve, hogy ma már verseket is leginkább csak ünnepeken mondunk, így Sólyom Irén verseket is tartalmazó könyve csakugyan mindenki számára közelebb hozhatja az ünnepet.

– A textilképek gondolatait kiemelik az áldások és a szonettek, de visszafelé is igaz: az áldások és a szonettek mellett megjelenő textilképek erősítik a mondanivalót.

 

____Eredeti-_MG_3547.jpg

az alkotások

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Ezt erősítette meg a könyvet és a képeket egyaránt méltató Póka György is, aki nagy elismeréssel szólt az alkotó munkáiról: – Aprólékos gonddal, technikailag, formailag és tartalmilag is kivételes munkák, melyek szépséget, szeretetet és szabadságot sugároznak. Mindegyiken a harmónia érvényesül és mélyen az emberhez szólnak.

Az eredetileg fizikusnak tanult, 20 évig számítógép-programozóként, majd gazdasági vezetőként dolgozó Sólyom Irén gobelinkészítéssel csak nyugdíjazása után kezdett el foglalkozni, bár – saját bevallása szerint – számára mindig is a színek és a formák harmóniája volt a döntő.

– Először csak egyházi szimbólumok ábrázolásában gondolkodtam, aztán már bibliai jelenetek, a nemzet, a magyarság sorsa, a család, egy vers, egy ellesett pillanat, a magyar monda és mesevilág is foglalkoztattak. Nagyon fontos számomra, hogy a képen úgy jelenjen meg a gondolat, ahogy a szívemből, lelkemből fakad. Ebben a mai értékvesztett világban szeretnék fontos, igaz, örök értékeket megjeleníteni – mondta, azt is elárulva, hogy a vallási témájú képek családi indíttatásúak, mivel édesapja teológiai tanár volt.

A képek készítéséről elárulta, hogy miután egy-egy kép témáját kitalálja, gyakran nagy részletességgel lerajzolja, olykor ki is színezi, és csak azután lát hozzá az aprólékos munkát igénylő gyakorlati megvalósításnak. – Amit az ember kigondol, át kell írni a goblein nyelvére – magyarázta.

Sólyom Irén képkészítési technikája sajátos, mivel bizonyos mértékig a varrt és a szövött műfajt ötvözi, így saját alkotásaira vonatkozóan leginkább a textilkép megnevezést szereti használni.

A délután során azonban nemcsak a kiállított képek segítették az ünnepvárást, hanem maga az esemény is ünneppé vált, melyet dr. Dávid Péter tanár versolvasása és Perlaki Attila orgonajátéka tett igazán teljessé.

 

____Eredeti-_MG_3668.jpg

a közönség az evangélikus templomban

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)