Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Májusra megújul a gyulai evangélikus templom orgonája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2023. április 07. 14:00
Májusra megújul a gyulai evangélikus templom orgonája
Egészen más lesz a hangja a munkálatok után

Sipos István orgonaépítő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ezekben a hónapokban zajlik az evangélikus templom orgonájának felújítása. Lapunknak Sipos István orgonaépítő elárulta: tavaly kezdődött a munka, és várhatóan májusra fejeződik be.

– A hangszer egyik érdekesége, hogy nem ide készült, hanem egy Tolna megyei településről került át Gyulára a hatvanas években. Ott a háború utáni német kitelepítések után a német lakosságot száma erősen lecsökkent, elnéptelenedett a település és vele együtt a templom is – kezdte a szakember. 

Hozzátette: az evangélikus egyházon belül azt a döntést hozták, hogy a fürdővárosba kerüljön az orgona, mert itt volt még perspektíva a használatában. A hangszer egyébként a múlt század elején készült, valamikor 1900 után. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Sipos István kiemelte, hogy amikor áthozták az orgonát Gyulára, éppen a legszükségesebb felújítási munkákat végezték el, teljes körű felújításra még nem került sor. 

– A bőr alkatrészek teljes cseréje volt a legnagyobb feladat. Az orgona teljesen ki lesz tisztítva, a fémsípok ki lesznek mosva, a fasípok le lesznek tisztítva. Ha ezekben cirkulál a por, az a hangszer hangját is módosítja – fejtette ki.

Azt is megtudtuk, hogy az ilyen hangszerek esetében a tisztítás és a hangolás 10 évenként esedékes lenne. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Tavaly ősszel kezdtük el a munkát, ketten dolgozunk rajta, szétszereltük, a bőr alkatrészeket leszereltük, majd egy műhelybe vittük. Az orgona „tüdejének” a bőrözése a helyszínen készültek el – ismertette, hozzátéve, hogy nagyjából 800 darab apró alkatrészt kell átbőrözni a munka során. 

Mint megtudtuk, jelenleg a sípistisztítások és felújítások zajlanak, húsvét után pedig elkezdődnek a hangolási munkálatok. Május 15-re vélhetően elkészülnek a teljes felújítással. 

– Egy-egy ilyen felújítás után sokat változik az orgona hangja, már csak azért is, mert minden síp szólni fog. Voltaképpen a munka is azért kezdődött el, mert egyes hangok már teljesen hiányoztak. Most mindegyik be lesz karakterisztikusan állítva, így megfelelően szól majd a hangszer, és sokkal tisztább hangon – ecsetelte.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)