Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Különóra Vásáry Tamással

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2016. május 23. 10:30
Különóra Vásáry Tamással
A világhírű zongoraművész Kokas Katalin hegedűművésszel lépett fel Gyulán
Legendás előadóművészeket hallgatni sosem azért élmény, mert tehetségüket elismeri a világ, hanem mert az eljátszott műveken keresztül tisztán adják át a szerző közölni kívánt élményeit, és mert ünnepel a lélek, amikor felfedezi ezek ma is roppant eleven erejét, forradalmi modernségét. Ha pedig mindehhez közvetlen hangvételű szóbeli tájékoztatás is jár, igazán életre szóló, pazar élményt biztosít. Ilyen kivételes kegyben részesült május 18-án a Gyulai Várszínház Kamaratermének közönsége, hiszen a ráadáskoncertnek hirdetett este Vásáry Tamás társaságában csakugyan bővelkedett a ráadásokban.
____Eredeti-GYHRCSD_016.JPG

Kokas Katalin és Vásáry tamás 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Vásáry Tamás ugyanis nem csak kiváló művész, hanem lenyűgöző személyiség is, akinek lételeme a zene, a zeneszerzőkről pedig úgy társalog, mintha évszázadokon átnyúlva is személyes jó ismerőse volna valamennyi. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas világhírű zongoraművész és karmester ritkán fordul meg nálunk – bár tavaly nyáron láthattuk az általa alapított Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart vezényelni –, így méltán telt meg különös várakozással a Gyulai Várszínház Kamaraterme, hogy a kamara- és a nyári szezon közti átmenetként, Kokas Katalin hegedűművésszel afféle ráadáskoncerten legyen hallható.

A kiírt műsort azonban az élet erős tollvonással áthúzta – mivel Kokas Katalin egyéb elfoglaltságai miatt csak később érkezett –, így a világhírű zongoraművész röpke kétórás rögtönzött előadóesttel nyűgözte le a közönséget. Miközben Beethoven, Chopin, Liszt vagy épp Kodály egy-egy művét játszotta, felvázolta Beethoven korszakait és élete nagy megpróbáltatásait, történeteket mesélt Brahms, Bach, Mozart életéből, Chopin és Liszt barátságáról, a marosszéki táncok eljátszása előtt pedig egykori mesteréhez, Kodály Zoltánhoz fűződő viszonyulásáról szólt, és afféle civil mesterkurzusként a hangnemek érzelmi hatásaiba is beavatta közönségét.

Volt, hogy két tétel közt adott tartalmi instrukciót, máskor zongorajáték közben hívta fel a figyelmet az egyes érzelmi váltások fontosságára. Példaként és összehasonlításként mutatott egyes dallamokat, felváltva játszva mutatta meg Chopin és Liszt ikerdarabját – a közönség pedig lelkesen fogadta a tanítást. Ebbe a közvetlenné kerekedett hangulatba még az is jól elfért, hogy egy-egy tétel eljátszása végén elégedetten állapítsa meg: „Ez szép volt”, máskor pedig épp azt, hogy „Ezt most elrontottam”. Bájos színfolt volt, ahogy a „boci-boci” felvillantásában melléütött, de a közönséggel folytatott kellemes társalgásban az is teljesen természetesen vette ki magát, hogy olykor egy-egy pohár víz kedvéért kisétáljon a színpadról, vagy épp azért, hogy megnézze: „Megérkezett-e már Kati?”.

Amikor pedig a várva várt Kokas Katalin megérkezett, egy rövid szünetet követően 21 órakor már együtt álltak színpadra, hogy közösen játsszák el Beethoven – addig csak zongorán bemutatott – Tavaszi szonátáját, ráadásként pedig egy Mozart művet. Bár közös produkciójuk is különleges hatást nyújtott, a közönség akkorra már önmagában is teljes értékű élményben részesült, így ez a három órás időtartamúra nyúlt „ráadás” este a hegedűs produkció ellenére is Vásáry Tamás különórája maradt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)