Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Liska András lett a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye felügyelője

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • HÍREK • 2016. április 25. 18:00
Liska András lett a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye felügyelője
Az ünnepélyes beiktatáson Gáncs Péter püspök hirdetett igét
Egy vasárnapi istentisztelet mindig alkalmat ad a figyelemre, okot az örömre, az élet ünneplésére. Ezek az alkalmak olykor más örömmel és ünnepelnivalóval is kiegészülnek, mint ahogyan történt akkor is, amikor Liska András Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye felügyelői tisztségébe történő beiktatására gyűltek össze a hívek április 17-én, zsúfolásig megtöltve a Béke sugárúti evangélikus templomot.
____Eredeti-GYHRCSD_016.JPG

Liska Andrásta Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye új felügyelőjét Kondor Péter esperes iktatta be hivatalába 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Öröm a tavasz, ahogy a természet hirdeti Isten fantáziáját, s mindaz, ami jelzi, hogy a feltámadás a természetben és az egyház életében is megtapasztalható valóság. Isten népe úton van, és ezen az úton szükség van az utat jelző irányfényekre. Nem feltétlenül vakító reflektorra, hanem csak szerényen, de egyértelműen felvillanó fényre, ami elég ahhoz, hogy aki ráfigyel, annak utat mutasson. Az Isten által lángra lobbantott ige megvilágítja az azon járó ösvényét – mondta igehirdetése során Gáncs Péter püspök, hozzátéve, hogy az út, amin járnunk kell, nem széles autópálya, hanem keskeny ösvény, melyen haladva azt is figyelembe kell venni, hogy nehogy lelépjünk róla, nehogy valakit lelökjünk, elsodorjunk róla.

Gáncs Péter evangélikus püspök

Szimbólumokkal gazdagon átszőtt, sokrétű igehirdetését a „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága” (Zsolt 119,105) ige köré fűzte, melyet Liska András maga választott az esemény meghívóján szereplő idézetként. Az igehirdetés után Kondor Péter esperes tartotta meg Liska András Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye felügyelői tisztségébe történő beiktatását, Tóth Károly lelkész pedig imádságot és áldást mondott, majd köszöntötte a jelenlévő gyülekezetet és a vendégeket. 

Az istentiszteletet követően a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye közgyűlése következett, amelyen az újonnan beiktatott felügyelő székfoglaló beszédét is megtartotta. Liska András megjegyezte, hogy régészként beszédében szerette volna az egyházmegye vázlatos történetét áttekinteni, ám igen hamar világossá vált előtte, hogy ez túlságosan szövevényes és szerteágazó feladat lenne ahhoz, hogy most kerítsen rá alkalmat. Mivel azonban nem ez határozza meg a mindennapi életet, inkább az egyházmegye aktuális problémáira irányította a figyelmet, majd saját felügyelői teendőinek terveiről is beszélt.

Liska András egyházmegyei felügyelő 

– Azt gondolom, hogy az én szolgálatom a kapcsolódási pontok felkutatásában, ápolásában, erősítésében teljesedik ki. Véletlenek nincsenek, így a teljes ráhagyatkozás reményében tudom, hogy a teremtő Úristen kijelöli az ösvényt, meghatározza a tennivalókat az utamon.

A Kondor Péter esperes által vezetett közgyűlés további részében az új felügyelő köszöntése következett. A Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye másodfelügyelője, dr. Rück András, majd a gyulai gyülekezet felügyelője, Sáfár Gyula kért szót. Utánuk a református egyházmegyei gondnok, Markó István, majd a baptista lelkipásztor, Kiss Tibor Péter mondta el köszöntő gondolatait. A Nyugat-békési Evangélikus Egyházmegye felügyelője, Madarász Géza, a Pesti Evangélikus Egyházmegye felügyelője, Krizsán Zoltán, végezetül pedig a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Petróczki Zoltán szintén jókívánságait tolmácsolta a hivatalába újonnan beiktatott felügyelőnek.

A különleges ünnepi alkalom méltóságát a közgyűlés végén közösen elénekelt Himnusz tette még emelkedettebbé.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)