Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Állva tapsolt a fiatal gyulai fúvósoknak a közönség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2016. április 13. 15:30
Állva tapsolt a fiatal gyulai fúvósoknak a közönség
Tízéves jubileuma alkalmából adott koncertet az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar
Mennyit jelent 10 év? Nézőpont és viszonyítás kérdése, ám az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar életében mindenképp fontos időintervallum, amit repertoárjuk legkedvesebb darabjainak eljátszásával, jubileumi koncerttel ünnepeltek meg április 8-án a városháza dísztermében.
____Eredeti-GYHRCSD_002.JPG

Az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar koncertje a gyulai városháza dísztermében 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Erkel Ferenc szülővárosában különösen jelentős ünnep az, ha egy jellemzően fiatalokból álló zenekar fennállásának 10. évfordulóját ünnepeljük. A helyszín sem mellékes, hiszen ez a terem évszázadok óta közösségi ügyeink központja ebben a városban – mondta a nyitásként elhangzó James Swearingen Silvercrest koncertindulója után tartott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester.

A városvezető a zenei hatás tudományos kutatással kimutatott fontosságára és közösségteremtő hatására is kitért, majd személyes élménnyel alátámasztva hangsúlyozta Bogdán Gábor, az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar karnagyának érdemeit.

– Amikor én zeneiskolás voltam, az akkori tűzoltózenekarban klarinétoztam, amelynek vezetője, Kukla Zoltán egy idő után letette a karmesteri pálcát, és azt követően senki nem vette fel azt egy jó darabig. Ennek üzenete van: ha a feltételek adottak, de nincs olyan elhivatott zenepedagógus, aki fontosnak tartja az ügyet – aki időt, energiát áldoz rá –, és meg van benne a tehetség, hogy egy zenekart vezessen, akkor nincs zenekar. Ezért is tartom fontosnak, hogy kellőképpen becsüljék meg azt, aki képes egy ilyen ügyet felvállalni és hosszú időn keresztül sikerrel működtetni.

Dr. Görgényi Ernő azt is kiemelte, hogy ha nem is tud mindenki zenélni, de a zene csodájában elmerülni igen, ami majdnem ugyanakkora élmény.

Ezt követően a zenekar névadója emléke előtti tisztelgésként hangzott el a Hunyadi-induló, miközben a terembe állított kivetítőn az elmúlt tíz év emlékezetes képei villantak fel. Bartók Béla Este a székelyeknél című művének fúvós átirata már a szerző gyulai kötődései kapcsán került a műsorba, a kortárs amerikai Larry Neeck Bravurájának nyitánya pedig színes hangzása révén vált a zenekar egyik kedvencévé.

Az est háziasszonya, Bogdánné Száva Mariann a kezdeti időszak emlékeit is felelevenítette. Elmondta, hogy Kepenyes Pál 1995-ben szervezett zeneiskolai fúvószenekara idővel ifjúsági bigbanddé alakult, így a hagyományos fúvószenekart Bogdán Gábor klarinéttanár zeneművész azzal a céllal szervezte újjá 2006-ban, hogy a fiatalokkal megismertesse és megszerettesse az igényes fúvószenét. Nagy figyelmet fordított a zenekari hangzás fejlesztésére is, hisz azóta számos megmérettetésen szerepeltek eredményesen, és az idők során őt is elismerték kiváló karnagyi tevékenységéért.

Az elmúlt 10 év során persze cserélődtek a zenekar tagjai, de sokuk a kezdetektől jelen van, ezért kitartó és példamutató munkájáért az est során jubileumi kitűzőt kapott Horváth Márk és Juhász Gergő trombitás, Juhász Nagy Rita és Pásztor Tibor vadászkürtös, Kovács Gyula ütős, Pallagi Júlia piccolós és Pallagi Éva klarinétos, aki a kitűzőt a zenekar nevében Bogdán Gábor karnagy mellkasára szintén feltűzte, ezzel köszönve meg 10 éves odaadó munkáját.

 

A meghatottság pillanatait zenében a slágerek követték. A Ronean Hardiman által komponált ír-kelta dallamokat tartalmazó Lord Of The Dance művet a táncoslábú Michael Flatley tette egykor sikeressé, majd a Karib tenger kalózai című film ismert betétdala szólt. Klaus Badelt fúvószenekari átiratának hallgatása alatt a kivetítőn a film egyes elemei is megjelentek. Zempléni László Dal és Rondó, majd a holland kortárs, Jacob de Haan barokk, pop, swing elemeket is ötvöző Concerto d’Amore című, osztatlan közönségsikert arató műve után Bogdán Gábor karnagy is mindenkinek köszönetet mondott az elmúlt évtizedben nyújtott munkájáért, a zenekar eredményességének segítségéért.

– Nagyon büszke vagyok a zenekarra és nagyon boldog lennék, ha a mostani alkalommal hagyományt teremthetnénk, és minden évben előállhatnánk egy ilyen nagyszabású, egész estét betöltő koncerttel.

A hangulat az est vége felé előadott klezmeregyveleggel csak tovább fokozódott, amire az Apáca show című film slágere, az I Will Follow Him tette fel a koronát.

Ilyen alkalom kapcsán a ráadás sem maradhatott el, a Posaunen Express majd a Radetzky induló ütemét már a közönség is élénk tapsa kísérte, majd állva tapsolva ünnepelte a zenekart, melynek tagjai magasba emelt hangszereikkel köszönték meg a figyelmet.

A koncert műsorának zenei anyaga májustól azon a CD-n is meghallgatható, melyet a fiatalok a fennállás 10 éves jubileum alkalmából készítettek. A zeneiskola nevében felszólal Czirok Mihály igazgató pedig jövő péntekre a zenetanárok koncertjére invitálta a lelkes közönséget.

 

____Eredeti-GYHRCSD_069.JPG

a zenekar tagjai magasba emelt hangszereikkel köszönték meg a figyelmet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)