Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. március 15. 16:46
Legyen béke, szabadság és egyetértés!
Gyulán a Petőfi téren emlékeztek az 1848. március 15. napján kitört forradalomra
Az 1848–49-es szabadságharc 168. évfordulóján Gyulán, a Petőfi tér öreg fái közé kifeszített óriási kokárda alatt megrendezett ünnepi műsor a Himnusszal indult, amit az Erkel Ferenc Vegyeskar tolmácsolásában hallgathattak meg az ünneplők.
____Eredeti-GYHRCSD_084.JPG

a petőfi téren március 15-én

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A program a márciusi eseményekre való visszaemlékezéssel folytatódott, amire ezúttal prof. dr. Csikány Tamás ezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanárát kérték fel. Az előadó a maga szórakoztató stílusában tette különlegessé a megemlékezést, felidézett sok apró, ritkán hallható momentumot az akkori eseményekkel kapcsolatban.

– Március 14-én egy fiatal berontott a Pilvax kávéházba és felkiáltott: Bécsben kitört a forradalom! – kezdte az események részletezését az előadó. – Petőfi Sándor másnap már kora reggel ébresztgette közös Dohány utcai lakásukban Jókait, majd összejöttek néhányan a napi események megtervezésére. Többen közülük aggódtak azon, hogy talán rossz vége lesz a szervezkedésüknek, ám ahogy Vasvári Pál Petőfi sétapálcájával beszéd közben egy irányba mutatott, abból egy kés szaladt ki, és Bécs irányában csapódott a falba, amit a fiatalok jó jelnek vettek a további események kimenetelét illetően. Jókai aztán az asztalra ugrott a Pilvax kávéházban, és elmondta a 12 pontot, amit előző este írt meg, és annak végén azt kiáltotta: Legyen béke, szabadság és egyetértés! – folytatta az előadó.

____Eredeti-GYHRCSD_013.JPG

Prof. dr. Csikány Tamás

Prof. dr. Csikány Tamás részletes előadásából azt is megtudhattuk, hogy Petőfi különösen örült, amiért a forradalom szerdára esett, mert erre a napra szerencsenapként tekintett, mivel házasságát is szerdán kötötte. Az is kiderült az ünnepi beszédből, hogy a fiatalok elsődlegesnek a 12 pontjuk első pontját, a sajtószabadságot tartották, és a nyomdában maga a nyomdász javasolta nekik, hogy foglalják le a nép nevében a nyomdagépet. Így sikerülhetett, hogy aznap délre Petőfiék már ki is hirdették a sajtószabadságot. Az események sorát Táncsics Mihály kiszabadítása követte, majd a nap történései a Nemzeti Színházban folytatódtak és fejeződtek be.

Az ünnepségen Vikidál Gyula és Jordán Tamás működött közre. A költő visszatér, az Ébredj! és az Élet szép című dalok hangzottak el a Liszt Ferenc-díjas énekestől ezen a napon. Előadótársa, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és rendező a Föltámadott a tenger és A szabadsághoz című Petőfi-költeményeket adta elő a költő szobra mellett. Műsorát kiegészítette Juhász Gyula 48 március 15. című versével is.

Az ünnepi műsor koszorúzással zárult, amelyen többek között Gyula Város Önkormányzata, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Gyulai Rendőrkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, a helyi pártok és civil szervezetek képviselői is elhelyezték koszorúikat a Petőfi-szobornál.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)