Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zajlanak az előkészületei a Körös Táncegyüttes jubileumi műsorának

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. február 16. 09:30
Zajlanak az előkészületei a Körös Táncegyüttes jubileumi műsorának
Az együttes különböző korszakai alapján összeállított blokkok, próza és filmrészletek is színesítik a rendezvényt
Mintegy 150 fő fordul meg a színpadon, valamennyi korosztály és az együttes különböző korszakai alapján összeállított blokkok, próza és filmrészletek is láthatók lesznek a Körös Táncegyüttes közelgő jubileumi műsorán. Ritmusgyakorlat, improvizáció, fogócska és fekvőtámasz is részét képezte annak a felkészülésnek, amit a Körös Táncegyüttes nyilvános próbájára bekukkantva láttunk. Lázas a készülődés, hiszen a táncosok, a koreográfusok és az őket kísérő zenészek február 27-én a fennállás 65. évfordulóját egy reprezentatív gálaműsorral ünneplik.
____Eredeti-GYHRCSD_014.JPG

A Körös Táncegyüttes nyilvános próbája

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Sötét nézőtér és a színpadon is csak a munkához elégséges világítás segítette az utánpótlás csoport tagjainak próbáját, akiket Patyi Zoltán koreográfus instruált a közelgő eseményre készülve. A 15-16 éves fiatalok nagy elánnal vetették magukat a munkába, kitartóan ismételgetve az egyre tökéletesedő lépéseket és mozdulatokat.

Október óta tartanak a próbák, az egyes csoportok hetente járnak össze produkciójukat tökéletesíteni. A 65. évfordulót ünneplő gálaműsoron ugyanis a táncegyüttes valamennyi korszakából mutatnak ízelítőt a ’80-’90-es éveket képviselő őszülő halánték nevű csoport tagjai éppúgy, mint a 2000-es évek elejének korosztálya, a 2006–2010 közti időszak táncosai, a jelenlegi együttes és az utánpótlás tagjai is.

Régi hagyomány a Körös Táncegyüttes életében, hogy – akárcsak egy osztálytalálkozón – 5 évente összejönnek, és egy műsorral ünneplik egymást, és az elmúlt időszakot.

– Mindenki próbálja azt a hangulatot visszaadni, amiben a fiatalságát eltöltötte – mondta érdeklődésünkre Patyi Zoltán koreográfus –, ezeken az alkalmakon a régi tagok szívesen vesznek részt, és ilyenkor mindenkinek azért és úgy örülünk, ahogy épp jelen tud lenni. Olyan ez, mint egy érettségi találkozó. Valamennyiünk életében sok minden történik, de ez az alkalom mégis egy olyan nyugvópont, ahol egy nyelvet beszélünk. Persze, mindenki a saját társaságával érzi magát a legjobban, és mindenki úgy érzi, hogy az övé volt a Körös nagy időszaka. De ez így is van jól.

A zenészeket Téglás Ferenc toborozta össze erre az alkalomra, akik a gálaműsor során nemcsak a táncosokat kísérik majd, hanem az egyes prózai, vizuális és táncblokkok összekötő muzsikáját is szolgáltatják, így adva ívet és egységes képet a műsornak.

– Ez nem érdem, hanem állapot, és ilyenkor ezt csinálni kell – mondja Patyi Zoltán a szerkezeti felépítés kihívásait firtatva. – Aki ismeri a munkáimat, tudja, hogy mindig filmszerűen összefűzött műsorokat készítek, hogy aki nézi, az ne csak a színpadon meglátott rokonnak örüljön, és aztán tovább unatkozzon, hanem az egésznek legyen egy lendülete, olyan zenei betétekkel, amik összekötik az egyes elemeket. Ha összeszámoljuk, több mint 130 fő fordul majd meg a színpadon, a zenészekkel, gyerekekkel, mindenkivel együtt már 150 is lesz a műsorban résztvevők száma.

Az este során a művészeti iskolából kikerülő, nagyon jól felkészített utánpótlás tagjai is bemutatkoznak, két gyerekcsoport – a 10-12 éves, valamint a 14-15 éves korosztály – produkciójaként.

A gálát megelőző héten már zenekari próbák folynak, a teljes műsort mindössze két alkalommal játsszák le előzetesen, ez elegendő a fény- és a hang beállításának tökéletesítésére, és arra a meglepetésre, amit valamennyi résztvevő egyszerre mutat majd be a nagyérdeműnek.

– Úgy tervezem, hogy szombaton otthon hagyva a lámpalázat, előzetes próba nélkül már csak a műsorra koncentrálunk – magyarázta a koreográfus.

Az pedig máris kiderült, hogy közelgő ünnepségük nem csak őket tartja izgalomban, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel mindjárt két alkalommal – először 15, majd 19 órai kezdettel – is bemutatják a műsort. Az este folytatásaként pedig valamennyi táncos, koreográfus, zenész, valamint hozzátartozóik és barátaik a Vigadóban ünnepelve egy vacsora mellett beszélhetik át egymással az elmúlt időszak történéseit, miközben két zenekar biztosítja számukra az örömteli szórakozást. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)