Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Túl a hetedik X-en

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fábián Tamás • KULTÚRA • 2021. augusztus 18. 13:00
Túl a hetedik X-en
Kétórás gálával ünnepli hetvenedik születésnapját a Körös Táncegyüttes

Kétórás gálával ünneplik a gyulai Körös Táncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai, hogy közösségük tavaly márciusban betöltötte a hetvenedik évét. Augusztus 20-i műsorukban közel százan idézik fel az utóbbi évtizedek koreográfiáit, beutazva egyúttal a történelmi Magyarországot.

patyi zoltán

Fotó: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft.

Hetvenegy éve már, hogy 1950 márciusában elindult a Körös Táncegyüttes története. Egykor persze még nem így hívták a csoportot, a nagy előd a Béke Néptáncegyüttes volt. Akkoriban sorra alakultak a különböző amatőr művészeti közösségek, a színjátszó csoportok, az énekkarok és a táncegyüttesek. 

– A második világháborút követő években Gyulán rendezték meg az ország első néptáncfesztiválját, ezt követően alakult meg az elődként említhető Béke Néptáncegyüttes – idézte fel a Körös Táncegyüttes vezetője. Patyi Zoltán, aki maga is a gyulai együttesben kezdte táncos pályafutását, hozzátette: egy ideig Erkel Ferenc nevét viselte a társulat, majd 1964-ben az akkori vezető, Szigeti Zoltán javaslatára vették fel a Körös nevet. 

– Hét évtized eseményeit, eredményeit lehetetlen egyetlen mondatba sűríteni. A Körös többször érdemelte ki a Kiváló Együttes címet, mint ahogy a hazai néptáncmozgalom legjelesebb eseményén, a legjobbakat összegyűjtő Néptánc-antológián is több alkalommal bemutatkozhattunk, a beutazott országok száma is meghaladja a tízet, ráadásul az ország legjobb koreográfusaival dolgozhattunk együtt – mondta az együttesvezető. 

2020-ban a koronavírus-járvány nem engedte, hogy a novemberre tervezett születésnapi gálaműsort megrendezzék, így Gyula egyik legrégebbi és legemblematikusabb közösségét az augusztus 20-i ünnepi program keretében köszönti a város. Az este hétkor a tószínpadon kezdődő esemény második részében ad mintegy másfél órás produkciót a Körös Táncegyüttes. 

Patyi Zoltán tájékoztatása szerint közel száz táncos idézi fel Born Miklós, Gyalog László és az ő koreográfiáit a 60-as évektől napjainkig. A műsorban részt vesznek egykori és jelenlegi táncosaik, valamint az utánpótlásukként működő Cimbora táncegyüttes tagjai. Az együttessel egykor dolgozó zenészeket a Téglás zenekar képviseli, a jelenlegi zenekart Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere vezeti. 

– Szeretnénk színesek és ünnepélyesek lenni, a táncok és zenei kíséretük, valamint az önálló zenei megjelenések a magyar nyelvterület számos különleges folklórjával bíró táját és az együttes évtizedek alatt felépített repertoárját tükrözik. A teljesség igénye nélkül az erdélyi Mezőség, az Alföld, Küküllő-vidék, a Duna-mente, Sárköz és a Zobor-vidék is megjelenik a műsorban – tette még hozzá Patyi Zoltán

A Körös Táncegyüttes Körös 70 című jubileumi gálaműsorát augusztus 20-án, pénteken a 19 órakor kezdődő városi ünnepi programban láthatják az érdeklődők a tószínpadon. Az esemény díjtalanul és korlátozások nélkül látogatható.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)