Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A helyi körök és egyletek életét mutatja be a Békés Megyei Levéltár kiállítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. KULTÚRA • 2015. december 11. 19:00
A helyi körök és egyletek életét mutatja be a Békés Megyei Levéltár kiállítása
A gyulai tárlaton egykori színházi plakátok, fotók, tablók és a régi korok tárgyai láthatók
Körök, egyletek, a civil társadalom története címmel nyílt kiállítás Gyulán a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában december 11-én. A délelőtti esemény rendezője dr. Bódán Zsolt volt, az MNL Békés Megyei Levéltárának osztályvezetője.
____Eredeti-GYHRCSD_0015.JPG

a megnyitón dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Petőfi téri épület második emeletén most megnyílt kiállítás elsősorban a helyi körök és egyletek életét mutatja be, a 19. század elejétől indítva az emlékezést. Azok fénykora a dualizmus időszakára tehető, amikor már a legkisebb településeken is alakultak olvasókörök, társas egyletek, jótékonysági, közművelődési és számtalan egyéb szerveződések. Mint ahogy az a megnyitón kiderült, a hagyományos egyletek és körök mellett Gyulán és környékén annak idején olyan érdekes szerveződések is akadtak, mint a Leány- és legénykiházasító segélyegylet. Ebben a társaságba belépve egy kisebb havi összeg fejében – amikor esküvőre került a sor – a fiatalok egy nagyobb támogatást kaptak, ami az esküvő megrendezése mellett az életben való elindulásukat is megkönnyítette.

 

Bódán Zsolt, a kiállítás rendezője 

Köszöntőjében dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese fontosnak tartotta elmondani, hogy a 19. századi virágzó polgárság történetének ily módon való feldolgozása sokat adhat a helyieknek, mert az így létrejövő tudásközpont megosztja az általa felhalmozott tudásanyagot a helyben élőkkel. – Az egyén a világban sokkal jobban megtalálja a helyét egy közösség részeként – tette hozzá dr. Fülöp Tamás.

Dr. Bódán Zsolt, a kiállítás rendezője kérdésünkre elárulta, a levéltár épületének második emeletén látható bemutató egyik részében tablók és fényképek vannak, a másik részben pedig jellemzően olyan tárgyak, amiket az egykori körök és egyletek annak idején használtak. Így a látogatók találkozhatnak a régi sportkörök kapcsán kiállított, 1900-as évek elejéről megmaradt startpisztollyal, az egykori tűzoltó egyesület korabeli bögréjével, és a szervezők a belső kiállítótérben egy korabeli kaszinó olvasótermét is lemásolták.

– A belső teremben eredeti, régről maradt tárgyak és dokumentumok vannak, ezeket a megye szinte összes múzeumával együttműködve tudtunk idehozni és bemutatni az érdeklődőknek. A külső részen pedig 80 egykori tabló és 400 kép igyekszik visszaadni a régi korok és körök hangulatát – fejtette ki dr. Bódán Zsolt.

A bemutató egykori fotók mellett a régi színházi plakátokat és a kor egyleteinek fontos embereit is bemutatja a látogatóknak. Így kiderülhet, hogy az 1800-s évek végén Göndöcs Benedek az egyik legaktívabb egyesületi személy volt Gyulán, és több kör elnökeként is tevékenykedett. Ladics Lászó a Békésvármegyei Kaszinó elnökeként hozzá hasonlóan szintén nagyon aktív közéleti személyiség volt.

A kiállítás 2016 októberéig látogatható díjmentesen, előzetes bejelentkezés alapján. 

GYULAI HÍRLAP • 2016. január 16. 16:00
A gyulai tárlaton egykori színházi plakátok, fotók, tablók és a régi korok tárgyai láthatók
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)