Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai diákok koszorúztak a 301-es parcellánál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2015. november 17. 11:00
Gyulai diákok koszorúztak a 301-es parcellánál
Ifj. Ágoston István 8. osztályos tanuló beszámolója
Az őszi szünetet követően 10-én reggel hat órakor elindultunk 17-en autóbusszal Budapestre. A történelmi tanulmányút témája az 1956-os forradalom volt. Hallottuk, hogy a város és az Október 23. Alapítvány már évek óta szervez hasonló programokat a gyulai diákok számára.
____Eredeti-P1300080_resize.JPG

a diákoknak M. Szabó andrás, gyula 56-os polgármestere mesélt a forradalomról 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bagyinszki Zoltán 

Korán startolt a busz két szép nagy koszorúval. Egy helyen megálltunk pihenni, üdítőzni, kajálni. A buszban Zoli bácsi történelmi érdekességeket mesélt a gyulai 56-os eseményekről, az akkori gyulai hősökről és a Rákosi- és a korai Kádár-rendszer szörnyűségeiről. Megtanultuk, kik voltak a pufajkások.

Az első megállónk a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellája volt, ahol egy 1956-os emlékművet koszorúztunk meg, majd megtekintettük Nagy Imre sírját, emlékművét is. Kis műsort is adtunk, Bandi bácsi mesélt nekünk.

Később szét lehetett nézni a temetőben. Rengeteg kereszt és emlékmű volt a parcellában (néhány haverommal bemásztunk a bokrok közé, és találtunk különböző gyerek és csecsemősírokat is). Közel 2 órát töltöttünk el a történelmi emlékhelyen.

Ezután buszra ültünk és a következő megállónk a Kossuth tér volt. A buszunk a Parlament keleti oldalán állt meg a Duna-parton. Csináltunk pár csoportképet az Országház előtt, és utána lementünk egy "alagútba", ahol az 1956-os forradalmat, Kossuth téri szörnyű lövöldözés eseményeit mutatták be részletesebben. Nagyon tetszett a kiállítás, főleg a tank, ahogy befordulva imitálták a lövéseket.

Az előző részben említettem, hogy felvettünk hozzánk egy 90 éves 1956-os gyulai forradalmárt, Bandi bácsit, a veterán 56-os vezetőt, aki később hitelesen beszélt arról, hogy 1956-ban Farkas Mihály és Mány Erzsébet gyulavári fiatal ellenállók megpróbáltak védekezni fegyverekkel a szovjet katonák ellen a gyulavári hídnál… Ezt szörnyű megtorlás követte, szinte mindenkit letartóztattak és börtönbe is zártak.

Miután visszajöttünk a felszínre az alagútból, kaptunk egy kis szabadidőt, és azt csinálhatunk, amit akarunk: sétáltunk, ebédeltünk, nézelődtünk a Parlament környékén. Hazafelé is megálltunk egy benzinkútnál, majd 18 óra után landoltunk a városháza épülete előtt.

Nagyon tetszett a program, és jól éreztem magam. Remélem, hogy lesz még ilyen kirándulás később is, köszönjük!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)