Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az 1956-os gyulai veteránokra emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. október 22. 10:00
Az 1956-os gyulai veteránokra emlékeztek Gyulán
Az eseményen előadással és beszélgetéssel várták a résztvevőket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az 1956-os gyulai veteránokra emlékeztek október 21-én a gyulavári kastélyban. Az eseményt az Október 23. Alapítvány és a POFOSZ gyulai szervezete rendezték meg.

A megjelenteket elsőként Bagyinszki Zoltán, az alapítvány kurátora köszöntötte, aki elmondta, hogy a tavaly nem merték megrendezni az eseményt a koronavírus-járvány miatt, de idén mindannyian úgy gondolták, hogy a programot folytatni kell, hiszen Magyarországon kevés olyan város és szervezet van, amelyek ápolnák a helyi veteránok emlékét.

Kiemelte: idén meglepetésvendégek is érkeztek Békécsabáról, akikkel közösen emlékezhetnek vissza a Békés megyei eseményekre.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester köszönetet mondott a szervezésért, valamint azért az alapítvány tagjai egyéb programokkal is igyekeznek életben tartanai az 1956-os szellemiséget, a forradalmárok tiszteletét.

Mint mondta, a forradalom csodálatos napjai után megtorlás és az ártatlan emberek felelősségre vonása, üldözése, bebörtönzése, kivégzése következett, majd évtizedeken keresztül üldöztetésben volt mindenkinek, aki részt vett a forradalomban, volt, akinek a hazáját is el kellett hagynia, de akik itthon maradtak, ők is hátrányt szenvedtek az élet minden területén.

Aláhúzta: az ő küzdelmüknek is köszönhető, hogy végül megrokkant a Szovjetunió, amelyet a rendszerváltás követett, amelynek alapeszménye ugyanaz volt, mint az 1956-os forradalomnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Dávid Péter, az alapítvány elnöke úgy fogalmazott, történelemtanárként mindig gondban vannak, hiszen a legtöbb témát nehéz szemléltetni, de éppen ezért is fontosak az ehhez hasonló események, mert vannak, akik megélték a forradalom eseményeit és első kézből mondhatják el a történeteket.

Hozzátette: az egyik közösségi oldalon van egy csoport, amelynek tagjai a mai napig ellenforradalomként hivatkoznak az 1956-os eseményekre, pedig a mai embereknek nem ez nem lehet kérdés, hiszen a forradalom olyan értékeket képvisel, mint a nemzeti szuverenitás vagy a szabadság.

A folytatásban Fodor György kurátor mutatott be egy készülő kötetet, amely a helyi eseményeket dolgozza fel, megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Bay Mihályról, majd a kötetlen beszélgetés és múltidézés után megkoszorúzták az 1956-os gyulavári kopjafát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)