Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dualizmus korában 62 kör és egylet tevékenykedett Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2015. szeptember 18. 19:00
A dualizmus korában 62 kör és egylet tevékenykedett Gyulán
Körök, egyletek, a civil társadalom története címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Levéltár
A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára szervezésében tartották a Körök, egyletek, a civil társadalom története című konferenciát szeptember 18-án a gyulai városháza dísztermében. A program Mikó Zsuzsanna köszöntőjével indult. A Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte, a megyei levéltárak kiválóan alkalmasak arra, hogy bemutassák a helyi múltat, történelmet, és az ebből kinövő rendezvények sem kevésbé nagy jelentőségűek.
____Eredeti-_DSF0172.JPG

erdész ádám elődásában a dualizmus időszakában működő Gyulai körök és egyletek kerültek terítékre

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megnyitón Závogyán Magdolna, a kultúráért felelős helyettes államtitkár beszélt arról, hogy az aktív polgári lét alapja a közösségi munka, és szükséges a lehető legtöbb emberben tudatosítani azt, hogy ez nem egy új keletű dolog, hanem gyökerei és hagyományai vannak.

A későbbiekben a civil társadalom fogalomtörténetét ismertette Kövér György, az ELTE egyetemi tanára. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a kifejezés tartalma a kora újkortól a jelenkorig átalakuláson ment át, hiszen korábban a politizáló társadalomra utalt, míg ma épp a nem politizálóra. Az előadást Pajkossy Gábor történetkutató, egyetemi oktató folytatta, ő a reformkori egyesületekről beszélt. Ezt követően Bódán Zsolt történész-levéltáros folytatta az előadók sorát, az ő témája a reformkori csabai kaszinó története volt.

Negyedikként Erdész Ádám történész-levéltáros beszélt, előadásának címe: Gyulai körök és egyletek a dualizmus időszakában. Az erre szánt percekben az akkori civil szervezetek bemutatása mellett arra kaptunk a választ, hogy az egyleteknek és köröknek volt-e bármilyen súlya annak idején, vagy csak kellemes időtöltést jelentettek, emellett arra, hogy kitűzött céljaikat sikeresen megvalósították-e. Ezt követőek az is kiderült, hogy 62 gyulai egyletet regisztrált a dualizmus időszakából, ezek között megalakulásuk idejét tekintve 1867 előttiek is voltak, számuk azonban a kiegyezés után nőtt meg ugrásszerűen. Gyulán, a dualizmus időszakában elsősorban társasági, szociális és szakmai egyesületek voltak jellemzők, de kis számban akadtak sport-, politikai és felekezeti szerveződések is.

A konferencia két befejező előadásában Galambos Sándor történész-levéltáros osztotta meg gondolatait arról, hogyan is működtek nyíregyházi alapítványok a polgári korszakban, végül pedig Sáfár Gyula történész-levéltáros beszélt nyílt és rejtett identitás-konfliktusokról, és mindezt egy csabai futballklub százéves történetét áttekintve adta elő.

 

GYULAI HÍRLAP • 2015. szeptember 22. 08:21
Körök, egyletek, a civil társadalom története címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Levéltár
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)