Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Balogh Zoltán lett idén a pünkösdi király

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. május 20. 17:01
Balogh Zoltán lett idén a pünkösdi király
A gyulai Apor téren felállított pünkösdi fának az óvódások és az iskolások is örültek
A régi hagyományokat felelevenítve pünkösdfát állított az Apor téren Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen idén is ügyességpróba döntötte el, hogy kit választanak meg pünkösdi királynak.
____Eredeti-GYHRCSD_0031.JPG

Ügyességi próba döntötte el, ki legyen a pünkösdi király

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Ez a népszokás is egyházi ünnephez, a pünkösdhöz kapcsolódik, a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük ilyenkor – fogalmazott Mittag Mónika. A települési német nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte: a programot 2003-ban még családi rendezvényként szervezték meg, később azonban célul tűzték ki, hogy minél több gyerekkel megismertessék a felkutatott és felújított, régi hagyományokat. Az ünnepségen az Implom iskola tanulói mellett a németvárosi óvodások is részt vettek. 

– Kevés olyan település van a térségben, ahol őrzik ezt a régi szokást. A májusfa- vagy pünkösdfaállítás udvarlási, szerelmi szimbólum volt – mondta köszöntőjében Kónya István. Az alpolgármester hangsúlyozta: a németvárosi, hagyományőrző rendezvénynek közösség-összetartó ereje is van.

A rendezvényen a hajadonok szalagokkal és léggömbökkel díszítették fel a pünkösdi fát, amit ének- és harmonikaszó kíséretében vittek körbe a Szent József-templom körül. A fát idén is a legbátrabb fiúk mászták meg, a pünkösdi király címet pedig az nyerte el közülük, akinek a koronát rejtő lufit sikerült lehoznia a magasból.

Idén Balogh Zoltán bizonyult a legügyesebbnek. Az Implom iskola tanulója érdeklődésünkre elmondta: tavaly már megpróbálkozott a cím elnyerésével, ám akkor nem járt szerencsével. Mint mesélte, nem volt könnyű a feladat.

– Mikor bizonyossá vált, hogy én lettem a pünkösdi király, felugrottam örömömben – számolt be élményeiről a hatodikos fiú, aki azt is elmondta, nem volt ismeretlen számára a hagyomány, korábban tanult róla az iskolában.   

– Ezen a nemzetiségi rendezvényen is hosszú idő óta részt veszünk, hiszen a nemzetiségi nyelvoktatás mellett a hagyományápolást is kiemelt feladatunknak tekintjük – fejtette ki lapunknak Kertes Gabriella. Az Implom iskola intézményvezetőjétől megtudtuk, idén az 5–6. évfolyamos nemzetiségi tanulók kapcsolódtak be a programba.  

GYULAI HÍRLAP • 2015. május 26. 15:50
A gyulai Apor téren felállított pünkösdi fának az óvódások és az iskolások is örültek
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)