Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Arad-Gyula barátság - Indulnak a civil programok!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • -dékán- • HÍREK • 2015. február 19. 15:00
Arad-Gyula barátság - Indulnak a civil programok!
Aradon folytatta a munkát a gyulai Arad-Gyula Kapcsolataiért Egyesület és az aradi Gyula-Arad Baráti Társaság
A gyulai Arad-Gyula Kapcsolataiért Egyesület és az aradi Gyula-Arad Baráti Társaság elnöksége. Fotó: Gyulai Hírlap

Aradon folytatta a munkát a gyulai Arad-Gyula Kapcsolataiért Egyesület és az aradi Gyula-Arad Baráti Társaság elnöksége február 16-án.

A Jelen házban Cziszter Kálmán fogadott minket. Elsétáltunk a Szabadság szoborhoz, majd elkezdődtek az egyeztetések. Theodor Gligor és Szalai György elnökök köszöntötték a résztvevőket. A Városbarátok átadták a több tucat gyulai fontos magántulajdonban lévő épület felújítását segítő, a Városbar...átok által (is) sikerre vitt Értékvédelmi rendelet anyagát, amelyet az aradiak is szeretnének bevezetni városukban.

Hőgyes Elek városbarát tag tíz gyulai rock-pop-funky és hip-hop zenekart mutatott be 10 perces zenés-képes beszámolójában. Közülük hamarosan színpadra lép az első banda a Csiky Gergely Főgimnázium rendezvényén. Az iskola igazgatója Hadnagy Éva bemutatta az iskolát, majd Cser Gurzó Vera beszélt a Nicolae Balcescu Román Gimnázium életéről. A két iskola együttműködési lehetőségeit keresik az érdekeltek.

Bánfi Barnabás, a Székely Aladár Fotóklub vezetője is dolgozott: várhatóan már áprilisban lesz kiállításuk Aradon, a gyulai amatőr festők közül reményeink szerint Patkás Irén is bemutatkozhat hamarosan festményeivel testvérvárosunkban. Várjuk a testvérvárosi fotósok-festők tárlatait is Gyulára. Egyeztetés kezdődőtt más -gazdasági jellegű- kapcsolatról is.

Kezdeményeztük, hogy egy kérdőív kiállításával kérdezzük meg az aradiakat: milyennek látják, ismerik-e a gyulai turisztikai kínálatot. Segítséget kértünk és kapunk Gyula város népszerűsítéséhez is, amelyet civil területen is szívesen viszonozunk testvérvárosunknak. Vendéglátóinkkal ellátogattunk Arad város legrégibb épületébe, a szerb ortodox templomba.

Szent Péter és Pál kegytemplomának és az itt élő szerbek történetének megismerése nagy élmény volt számunkra. Arad régi központjában, a szerb városban 1698-1702 között épült korai barokk stílusú templomot Jovan Popovi? Tekelija kapitány alapította. Az 1812-ben átadott Aradi Tanítóképző európai uniós pályázatból felújított épületében folytattuk Bognár Levente alpolgármesterrel a programot, ahol az iskola története mellett megtekinthettünk egy régi berendezett iskolatermet is. Hasznos nap volt, repült az idő, már este köszöntünk el aradi barátainktól. Viszlát Gyulán!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)