Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula és Arad testvérvárosi kapcsolatának huszonötödik évfordulóját ünnepelték

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. június 19. 09:12
Gyula és Arad testvérvárosi kapcsolatának huszonötödik évfordulóját ünnepelték
A Kézfogások rendezvényen a két település egykori és jelenlegi vezetői is részt vettek

Gyula és Arad testvérvárosi kapcsolatának huszonötödik évfordulóját ünnepelték június 18-án a polgármesteri hivatal dísztermében. A Kézfogások elnevezésű rendezvényen a két település egykori és jelenlegi vezetői köszöntötték a vendégeket, majd állófogadásra és koncertre invitálták az ünneplőket.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Elsőként Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az élet nem csak a vidám találkozásokról szól, hanem a szomorú megemlékezésekből is: a közelmúltban elhunyt az aradi nemzetközi kapcsolatokért felelős Nora Grosan, aki személyesen is sokat tett a két település kapcsolatának kialakulásáért. Az emléke előtt egyperces néma csenddel tisztelegtek a jelenlévők.

A városvezető azzal folytatta, hogy az elmúlt huszonöt évben bebizonyosodott, hogy Arad és Gyula városai jó barátok, a kapcsolat számtalan gyümölcsöt hozott. Az évek során elérték azt, hogy a polgárok közötti kapcsolatok legyenek előtérben, valamint szárba szökkentek a civil kezdeményezések.

 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Évi rendszerességgel találkozunk Gyulán és Aradon, hogy tapasztalatot cseréljünk a szociális szféra, az ifjúság, a városgazdálkodás, a zöldfelületek gondozása terén, továbbá horgászversenyeket és labdarúgótornákat tartunk.

A polgármester kiemelte, hogy létrejött az Arad–Gyula Kapcsolataiért Egyesület, a különböző szervezetek rendszeresen részt vesznek a települések rendezvényein. Kiemelte, hogy a gyulai születésű, egykori aradi polgármester Salacz Gyula monográfiáját két nyelven adta ki az aradi önkormányzat, a fürdővárosban pedig emléktáblát állítottak a politikusnak.

 

Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Görgényi Ernő köszöntőjében elmondta azt is, hogy rengeteg járultak hozzá ahhoz, hogy a két város kapcsolata ilyen jó legyen, de ha valakit ki kell emelni, az mindenképpen Bognár Levente, Arad alpolgármestere, aki nélkül ez a kapcsolat nem működhetne ilyen jól.

A városvezető egy Rochefoucauld-idézettel zárta köszöntőjét, miszerint: „Az igazi barát a legnagyobb kincs – és minden kincs közül ennek a megszerzésére gondolunk legkevesebbet.”

Másodikként Florin VasiloniRománia Gyulai Főkonzulátusának főkonzulja köszöntötte a vendégeket, aki azzal kezdte, hogy nagyon örül annak, hogy itt lehet. Visszaemlékezett, hogy öt évvel ezelőtt, amikor a húszéves évfordulót ünnepelték, akkor azt kívánta, hogy öt év múlva ismét találkozhassanak a résztvevők.

 

Bognár Levente, Arad alpolgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A főkonzul szerint Magyarország és Románia az európai intézményekben is jól együttműködik, a két település kapcsolatának negyedszázados évfordulója pedig különös jelentőséggel bír, egyben szimbolizálja azt is, hogy ahogy a két ország polgárai kezet fognak.

A folytatásban Bognár Levente vette át a szót, aki hangsúlyozta: a mai kapcsolat annak köszönhető, hogy huszonöt évvel ezelőtt voltak olyan emberek, akik hittek a barátságban, a ma ünneplők ennek az örökségét viszik tovább. Mint mondta, ők példát mutattak akkoriban, hiszen a viszonyok még mások voltak Európában.

Az aradi alpolgármester köszönetet mondott azoknak, akik a huszonöt év alatt hozzátettek ahhoz, hogy ez az örökség megmaradjon. Remélte, hogy még huszonöt év múlva is lesznek olyanok, akik ünnepelni fogják a testvérvárosok barátságát.

 

Pocsay Gábor, Gyula egykori polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– Öröm látni azt a sok eredményt, amelyet az elmúlt években a kultúra, a sport és a legkülönfélébb rendezvények terén elért a két település, ráadásul a jövőre vonatkozóan is újabb és újabb lehetőségek bontakoznak ki – fogalmazott Pocsay Gábor, Gyula városának egykori polgármestere, aki anno aláírta a testvérvárossá nyilvánítás dokumentumát.

Az egykori városvezető aláhúzta, hogy a Határtalanul program keretében már az iskolák is együttműködnek, a közelmúltban pedig felvetődött az is, hogy az Arad megyei gyermekek a fürdővárosba jönnének nyaralni.

 

Becsyné Szabó Márta nyugalmazott címzetes főjegyző

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Becsyné Szabó Márta, Gyula nyugalmazott címzetes főjegyző megerősítette a korábban elhangzottakat a kialakult barátságról, majd hozzátette, hogy közelről figyelte ezt a folyamatot, aktívan kivette a részét a szervezésből. Elmondta továbbá, hogy a települések hivatalai között is szoros lett a kapcsolat az elmúlt évek alatt, főleg az azonos feladatokat ellátó vezetők és dolgozók között, külön kiemelve az örökségvédelmet.

Ahogy mások, úgy a címzetes főjegyző is kiemelte Bognár Levente munkásságát, akinek kinevezésekor új lendületet vett a közös munka, 2014-ben pedig Gyula város díszpolgárának választották.

Köszöntőjében Becsyné Szabó Márta bemutatott néhány közös projektet és pályázatot, amelyet a két város együtt valósított meg.

 

Cristian Sorin Ilea, Arad város egykori alpolgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Utolsóként Cristian Sorin Ilea, Arad város egykori alpolgármestere mondott beszédet, aki emlékeztetett, hogy 1994 decemberében kezdődött Arad és Gyula kapcsolata, amely az első határon átnyúló együttműködés egy magyarországi és romániai város között. A dokumentumot az akkori polgármesterek, Pocsay Gábor és Cristian Moisescu írták alá, utóbbi sajnos már nincs közöttünk.

Cristian Moisescu az első szabad választások alkalmával lett Arad polgármestere. Meggyőződése volt, hogy a két ország, illetve a városaink közötti kapcsolatok mindenki számára nagy jelentőséggel bírnak.

Az egykori alpolgármester remélte, hogy a jövőben is ilyen jó lesz a települések közötti kapcsolat, amely mindkét közösség javára fog válni.

A köszöntők után állófogadásra invitálták a megjelenteket, 17 órától pedig az aradi Mario and the Teachers adott koncertet a díszteremben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)