Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Palotáról palotára Aradon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • I. Y. • MAGAZIN • 2020. március 14. 14:22
Palotáról palotára Aradon
Március 10-én került sor a középiskolai szecessziós díjátadó gálára a Csiky Gergely Főgimnáziumban

 

Fotó: Bányai György 

Március 10-én került sor a Palotáról palotára Aradon elnevezésű középiskolai szecessziós díjátadó gálára az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban

A csaknem 80 fős diákcsapat a díszteremben hallgatta meg a köszöntőket, amelyeket Bognár Levente aradi alpolgármester vezetett fel. A díjátadással hat csapatot jutalmaztak a kiutazó gyulai delegáltak. Az előtérben megtekinthetők voltak a harmadik kreatív versenyfeladat képei: a versenyzőknek a februárban átadott aradi Kultúrpalota lépcsősorának tetején álló Szántay Lajos-szoborral kellett szelfit készíteniük. Szántay (1872–1961) Arad egyik legjelesebb műépítésze, számos középület tervezője volt, a Kultúrpalota mellett többek között az nevéhez fűződik a Bohus-palota, a Szántay-palota és a lutheránus-evangélikus templom.

 

 

Fotó: Bányai György 

A kiállításmegnyitóval egybekötött találkozás alkalmával a nyári programterveket is ismertették a szervezők. A jelenlévőket elsőként a támogatói szerepet vállaló Arad–Gyula Kapcsolataiért Egyesület társelnökei köszöntötték: Gligor Teodor és Szalai György.

Az esemény eredményes lebonyolításában részt vettek maguk a versenyző diákok, a felkészítő pedagógusok (elsősorban Muntean Tibor aradi történelemtanár), egyesületi tagok, intézményvezetők (különösen Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója), szervező kollégák (Bálint Imre a budapesti Szecessziós Magazintól és Fodor György a gyulai Erkel Ferenc gimnáziumtól), a szakma (Aradról Újj János helytörténész, Ciszter Kálmán építész és Földi Imelga művészettörténész) és a sajtó képviselői. 

 

 

Fotó: Bányai György 

A vetélkedő egy nagyszabású testvérvárosi program előszobája volt, amelyet idén június 5–6. között terveznek megvalósítani a szervezők a két városban. Az idei év a szecesszió éve. Európát követve közel 10 éve Magyarországon is van szecessziós világnap a stílust népszerűsítő kiállításokkal, közönségtalálkozóval.  

Bagyinszki Zoltán, Bálint Imre és Fodor György egy évvel ezelőtt elkészítették Gyula város szecessziós térképét, amely közel 40 műemléket, köztéri műalkotást mutat be interaktív, internetes, élvezhető formában. Aradon csaknem 200 épület vár a digitális feldolgozásra, az előkészületek megindultak. A levéltári, informatikai és fotós munka rendkívül időigényes. A művészeti marketinget a lelkes gyulai csapat vállalta magára, méltó partnert találva a Csiky Gergely Főgimnázium értékőrző pedagógusainak személyében. Az újabb minőségi vetélkedő megrendezéséhez és az interaktív aradi térkép elkészítéséhez azonban további szellemi és erkölcsi, de legfőképpen anyagi segítség szükséges.

 

 

Fotó: Bányai György 

A verseny eredményei

1. Back Levente, Csapó Dávid, Vida Norbert        

2. Jakab Fanni, Sallai Krisztina, Kovács Nikolette

3. Kovács Cyntia, Likker Alexandra, Várdai Krisztina   

4. Almási Csenge, Mészár Anna, Tóthpál Eszter      

5. Knyihár Szabolcs, Hőh Annabella, Molnár Zsolt, Csukás Krisztián (Gyuláról)

6. Lovas Patrick, Molnár Szabolcs, Kalmár Gábor

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)