Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A parókia udvarának fejlesztéséért rendezett jótékonysági bált a Gyulai Evangélikus Egyházközség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. február 09. 14:00
A parókia udvarának fejlesztéséért rendezett jótékonysági bált a Gyulai Evangélikus Egyházközség
Az immáron hagyománnyá vált bált nyolcadik alkalommal rendezte meg a közösség
A Szinitanház táncos produkciója a Gyulai Evangélikus Egyházközség jótékonysági bálján. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Nyolcadik alkalommal rendezte meg hagyományos jótékonysági bálját a Gyulai Evangélikus Egyházközség február 7-én a Park Étteremben. Az idei rendezvény fő célja az volt, hogy a bál bevételének segítségével a parókia udvarát egy élettel teli, hangulatos közösségi térré formálhassa a gyülekezet.

A Gyulai Hírlapnak Liska András, a gyülekezet felügyelője, a bál egyik főszervezője elmondta, az evangélikus jótékonysági bálsorozat 2007-ben akkori lelkészük, Jakab Béla kezdeményezésére indult el.

- Minden evangélikus jótékonysági bálnak van egy célkitűzése, amire gyűjtünk – amellett, hogy összegyűlünk és jól érezzük magukat. Az idei est kissé rendhagyó, hiszen általában ősszel rendezzük meg a bálokat, ám a 2014-es évben Jakab Béla lelkész a családjával Óbudára költözött. Ez az esztendő a lelkészváltás éve lett számunkra. Az új lelkészt, Balázs Viktóriát októberben iktattuk be, így a jótékonysági bál hagyományos időpontja a következő év februárja csúszott, mert oly sok tennivaló akadt – tájékoztatta lapunkat a bál múltjáról Liska András.

Liska András kifejtette, az idei összejövetel bevételét a parókia udvarának közösségi térré alakítására fordítaná a közösség. Lelkészük javaslatára ugyanis a tanévnyitó családi napot már az udvaron rendezték meg, ahol a gyermekek és a felnőttek is kiválóan szórakoztak. Így merült fel az igény az ingatlan fejlesztésére. Jelenleg ugyanis egy csupasz udvar áll rendelkezésükre, melyet szeretnének növényekkel beültetni, illetve kerti bútorokkal, eszközökkel hangulatosabbá tenni. Liska András kiemelte, ez kertépítést jelentene, mely által egy olyan teret alakíthatnának ki, ahol gyermekeknek szóló foglalkozásokat, vagy szalonnasütéseket rendezhetnének.

A bál megnyitóján Liska András köszöntötte a vendégeket, majd Balázs Viktória lelkész osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

- Egyházi berkekben van egy méltán híres ének, aminek az a címe, hogy Mestereknek mestere. Azért jutott eszembe ez a dalocska, mert ez idén a nyolcadik jótékonysági bálja az evangélikus gyülekezetnek itt Gyulán, ebben az énekben pedig a nyolcas számnál az áll, hogy boldogság. Egy bálhoz a boldogság, az öröm, a jókedv, az együttlét, a találkozás mindenképpen hozzátartozik – intézte szavait a jelenlévőkhöz Balázs Viktória.

Az evangélikus lelkész kérésére a jelenlévők el is énekelték az említett éneket, mely során – a hatodik strófa sorainak eleget téve – mintegy ötször emelték magasba telitöltött poharaikat és ittak egyet "barátságból". Balázs Viktória szerint ugyanis a boldogság azokra talál rá, akik egymást boldogítják.

A jótékonysági rendezvényt a bál fővédnöke, Kondor Péter, a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese nyitotta meg. Az esperes beszédében úgy fogalmazott, az idei bált a fényűző élet és az igazi luxus jegyében rendezték meg. Ehhez kapcsolódóan Antoine de Saint-Exupéry gondolatait idézte, miszerint: „…csak egyetlen igazi fényűzés van: az emberi kapcsolatoké. Ha csupán anyagi javakért dolgozunk: magunk építjük magunk köré börtönünket. Bezárjuk magunkat, magányosan, hamunál hitványabb pénzünkkel, amely semmi olyat nem nyújt, amiért érdemes élni.”

- Az ember nyilvánvalóan alkotó lény, Isten alkotó lényeknek teremtett bennünket. Gondolataink nagy részét az előrehaladás, a boldogulás, az élet kényelmesebbé tétele köti le, és ezzel foglalkozunk valóban a legtöbbet. Ehhez persze szükségünk van az anyagiakra. Ez még alapvetően nem bűn és nem kárhozatos. Azokat is Isten teremtette pont azért, hogy segítse vele az életünket, hogy szolgálják a boldogulásunkat – hangzottak Kondor Péter szavai.

Az esperes kifejtette, az anyagiakban kétféle veszély rejtőzik. Az egyik az, hogy gátlástalanná tehet, a másik, hogy elszigetel. Kondor Péter kiemelte, sokan úgy hiszik, hogy jobb egy felszínes világban élni, semmint széplelkű csóróként a taposó malomban.

- Pénzért az igazi értékeket nem lehet megszerezni. Azokat a dolgokat, amiért érdemes élni, pénzért nem veheti meg az ember. Nem kapunk hűséges barátot, drága hitvestársat, egészséget, valódi örömöt, igazi boldogságot. Ugye, hogy csodálatosan van teremtve és elrendezve ez a világ! Mert akinek semmije nincs, annak is lehet boldogsága. Hogy hogyan? Úgy, hogy lehet valakije. Az az ember, akinek barátai vannak, akinek jó, nemes, őszinte, szeretetteljes kapcsolatai vannak, az luxusban él – mondta az esperes.

A megnyitó után a jelenlévők a Színitanház tanárainak és növendékeinek táncos és irodalmi produkcióit tekinthették meg, majd a vacsorát követően kezdetét vette a tánc. A mulatságon Bálint Imre és zenekara gondoskodott a kiváló hangulatról.

 

Balázs Viktória. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)