Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Reinitzer Edit és Gabriella gobelinalkotásaiból nyílt tárlat a gyulai Postagalériában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2014. április 01. 20:51
Reinitzer Edit és Gabriella gobelinalkotásaiból nyílt tárlat a gyulai Postagalériában
A kívánt hatást, a hangulatokat, a különböző színű fonalak bonyolult kombinációjával érik el a tűforgatók
Gobelinkiállítás nyílt a Postagalériában. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Az elmúlt évtizedekben ugyan kissé háttérbe szorult a gobelin-művészet, ám a gyulai Reinitzer nővéreknek köszönhetően városunkban nem merül a feledés homályába a kézimunkázás ezen ága. Reinitzer Edit és Gabriella immár tíz éve űzi a kreatív hobbit. Érdeklődésük főként a francia impresszionista festmények irányába fordult, s napjainkra oly professzionálisan űzik tevékenységüket, hogy 2010-ben Szamosközi Antal festőművész által rendezett szentesi gobelin kiállításon is részt vehettek.

A testvérek 20 alkotása ma délutántól a Gyulai 1-es posta falait díszíti. A tárlatot Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke ajánlotta a megnyitóra érkezők és a posta szolgáltatásait igénybe vevők figyelmébe.

A gobelinhímzés technikáját a 19. században nagyon nagy becsben tartották, az utóbbi évtizedekben azonban háttérbe szorult a „tűvel festés”, ez a rendkívül nehéz és türelmes munkát igénylő tevékenység. Míg a zseniális festők ecsettel hozzák létre az árnyalatokat, a tűforgatók a kívánt hatást, a hangulatokat, a különböző színű fonalak bonyolult kombinációjával érik el – mutatott rá a technika nehézségére Durkó Károly.

A testvérpár immár tíz éve készít gobelineket, témáikat többek között a festő nagymesterek vizes képei, csendéletek, bohócos témák ihlették. A húsz alkotás között felfedezhető Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa, s a közönség őszinte csodálatát kiváltó Kalapos hölgy-változat.

- A képek egy része előfestett gobelinek alapján készült, s vannak leszámolható minta alapúak. Általában az interneten választjuk ki a kép témáját, s a mintát is onnan rendeljük. Munkáink között tájképek, csendéletek, alakos képek egyaránt megtalálhatóak, normál, illetve tű kanava vászonra dolgozunk. A festett anyagok helyett a leszámolásos technológiát részesítjük előnyben – mondta el a Gyulai Hírlap kérdésére Reinitzer Gabriella, aki némi kulisszatitokba is beavatott.

Az egyik legimpozánsabb alkotás, a Kalapos hölgy 150 színből, két télen át készült. Edit és Gabriella édesanyjuktól örökölte a kézimunka szeretetét. S bár tevékenységük egyáltalán nem tartozik a legolcsóbb hobbik közé, a hideg évszak korán sötétedő napjain tovább folytatják tevékenységüket a saját és a művészi kézimunkát értékelők legnagyobb örömére.

A Gyulai 1-es posta tárlatában április 15-ig gyönyörködhetnek a szolgáltató intézmény látogatói.

 

Reinitzer Gabriella és Edit. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)