Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata átvenné a Románvárosi Óvodát a várostól

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. március 08. 11:00
Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata átvenné a Románvárosi Óvodát a várostól
Dr. Csotye János elnök az etnobizniszelőktől félti az intézményt
Képünkön (balról jobbra): Nagyné Martyin Emília, dr. Csotye János és dr. Ruzsa György. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata átvenné a Románvárosi Óvoda fenntartói jogát a várostól – jelentette be dr. Csotye János a települési román nemzetiségi önkormányzat elnöke és dr. Ruzsa János alelnök az intézmény épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke a február 27-i képviselő-testületi ülésen azt kérte a gyulai önkormányzattól, hogy adja át az óvoda fenntartói jogát az országos román nemzetiségi önkormányzatnak. 

Dr. Csotye János elmondta: a helyi román nemzetiségi önkormányzatot és közösséget váratlanul érte az országos önkormányzat kérése. Az elnök egyúttal nehezményezte, hogy a helyi sajtóban olyan tényként kezelt állítások jelentek meg, melyek szerint a települési román nemzetiségi önkormányzat nem tesz eleget a törvényi előírásoknak, nem kommunikál a gyulai önkormányzattal. Mint kifejtette, ezek az állítások nem teljes mértékben fedik a valóságot, hiszen keresték és jelenleg is keresik a kapcsolatot a települési önkormányzattal. Dr. Csotye János példaként említette, hogy eleddig számos rendezvényükre meghívták a polgármestert.  

Az elnök szerint előfordulhat, hogy az országos román önkormányzat nem a román nemzetiséghez kötődő képviselőkből fog állni, hiszen a választáson indulóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy az adott nemzetiséghez tartoznak.

– Az elmúlt mintegy húsz év bebizonyította, hogy a mi esetünkben az etnobiznisz jelentős mértékben van jelen – fogalmazott dr. Csotye János. Mint mondta, korábban számos alkalommal fordult elő az, hogy olyanok kerültek be a kisebbségi önkormányzatokba, akik nem a nemzetiséghez taroztak, csupán az etnobiznisz motiválta őket.

A héten Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata rendkívüli ülésen határozott arról, hogy felveszi a kapcsolatot a gyulai önkormányzattal a Románvárosi Óvoda ügyében, illetve hogy kérik a fenntartói jogok átruházását – ismertette a részleteket dr. Ruzsa György.

– Ezt a határozatunkat meg fogjuk erősíteni a következő, hétfői nemzetiségi önkormányzati ülésen, illetve csatoljuk azokat a szakmai érveket, gazdasági számításokat, amelyek alapján úgy gondoljuk, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzat képes fenntartani és működtetni az intézményt – jelentette ki.  A felek a polgármester által kezdeményezett, pénteki egyeztetést követően várhatóan jövő héten csütörtökön tárgyalnak újra.

– Mindkét fél részéről megvan az akarat, hogy a fenntartó ugyanilyen minőségben, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva működtesse az intézményt – hangsúlyozta az alelnök, aki szerint egy helyi intézményt a helyi közösséget képviselő helyi önkormányzatnak kellene működtetnie.

Dr. Ruzsa György elmondta: az óvodának eddig számos alkalommal nyújtottak anyagi segítséget. Mint kifejtette, az intézmény működtetéséhez elegendő az állami normatíva, ám emellett pályázati forrásból is támogatnák az óvodát. Az alelnök azt is megjegyezte, hogy az országos önkormányzatnak sem lenne egyéb anyagi forrása a működtetéshez.  

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)