Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A böjt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. március 08. 13:00
A böjt
A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot
Képünk illusztráció. Forrás: purejuicing.com

Márciust meghatározza a böjt, mely szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókorban is böjtöltek, hogy kiengeszteljék a haragvó isteneket, de böjtöltek egészségügyi szempontból is, hogy növekedjen a szervezet ellenálló képessége.

A különböző vallásokban más és más böjtölési szokások alakultak ki:

A zsidó vallásban elsősorban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok Ramadan idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt, Krisztus feltámadását megelőző negyven napon keresztül.

A Hamvazószerda és Nagypéntek közötti időszakot, egykor szigorúan megtartották. Manapság böjtös napnak csak a hamvazószerdát és a pénteki napokat tartják meg. Vagyis, ezeken a napokon nem lehet húst fogyasztani és jól lakni is csak egyszer lehet.

A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is.

Friss kutatások szerint az éhes ember gyomrának falában a grelin elnevezésű hormon termelődik, amely hatást gyakorol a szívre és az érrendszerre is. A hormon hatására a szervezet egyfajta takarékos üzemmódra áll rá. Lassabban ver a szív, mérséklődik a vérnyomás. Az éhezés együtt jár a szervezetünk által tárolt mérgek felszabadulásával is. A májban gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreg felhalmozódik, és amikor a testzsír már lebontásra került, és megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is, ezek a mérgek felszabadulnak.

A túl hosszú koplalás azonban nem ajánlott, mert egy-két nap után a bélbolyhok elkezdenek sorvadni. A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi a tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert  szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra.

Nevezhetjük „böjtnek” azt is, ha kevesebbet eszünk, mint máskor. Könnyen betarthatók a zöldség- és gyümölcsnapok is.

Népi konyhaművészetünkben jellegzetes böjti ételnek számított a cibereleves, a korpából készült savanyú leves, a tejleves, túrós vagy mákos tészta, különböző aszalt gyümölcsök, tojás, halételek és sóban főtt bab.

 

Répasaláta almával

3 db nagyobb sárgarépa
2 db alma
2 evőkanál darált dió
citromlé

A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágjuk, és az egészet jól elkeverjük. Megszórjuk darált dióval, és citromlével ízesítjük.

Energia:           340 kcal
Fehérje:             7 g
Zsír:             11,4 g
Szénhidrát:       47,4 g

 

Cibereleves

4-5 gerezd fokhagyma,
1 pohár tejföl (20/12%)
1 dl tej
fél citrom
liszt

Felteszünk kb. 1,5 liter vizet főni, majd hozzáadunk 4-5 gerezd apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát. Felforraljuk, majd egy evőkanál liszttel elkevert tejjel és tejföllel behabarjuk. Fél citrom levével ízesítjük, majd lassú tűzön átmelegítjük.

Energia:       628/499 kcal
Fehérje:     16,2/16,3 g
Zsír:        39,4/25,4 g
Szénhidrát:     3,8/54 g

Ez nagyon olcsó leves, kb. 150-200 Ft.

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM