Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A régi disznótorok hangulatát idézték a gyulai Apor térre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. február 15. 16:50
A régi disznótorok hangulatát idézték a gyulai Apor térre
Idén a savanyú leves volt a hagyományos, sváb disznótor legkülönlegesebb fogása
Újra disznótoros finomságok illata töltötte meg február 15-én Németváros főterét. A Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett tradicionális, sváb, kopasztásos disznóvágáson a sült hurka és kolbász mellett hagymás vér, savanyú leves, toros káposzta és csörögefánk is készült. A régi, németvárosi disznótorok hangulatát idén is farsangi jelmezt öltő maszkások idézték az Apor térre.
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A szervezők reggel 8 órakor pálinkával és pogácsával fogadták az érdeklődőket, majd kezdetét vette a látványos disznókopasztás. Természetesen az első fogás elkészültéig sem maradtak éhen-szomjan a vendégek: már kora reggeltől citromos teával és zsíros kenyérrel kínálták a bámészkodó járókelőket. A hagyományőrző rendezvényen a gyerekek sem maradtak elfoglaltság nélkül, farsangi játékokkal és barkácsolással üthették el az időt.

A százötven kilogrammos disznó feldolgozásához harmonikaszó mellett láttak hozzá a németvárosi hentesek: Kern József, Müller Mihály, Hermann Ferenc és Schriffert János. Az ételsor legkülönlegesebb fogása idén a sváb savanyú leves volt. Mint megtudtuk, az őrölt paprikával, borssal, fokhagymával és babérlevéllel fűszerezett, habart leves a városrészen hagyományos disznótoros éteknek számít.

– Németvároson nincs olyan ház, ahol disznóvágáskor ne készítenék el ezt az ételt. Az ecettel savanyított levesbe összevágott szívet, vesét, lapockát, tarját és krumplit teszünk – avatott be a részletekbe Kern József, aki szerint a rendezvény lényege, hogy az embereknek bemutassák, mi hogyan készül egy hagyományos disznóvágáson.  

Mittag Mónikától, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnökétől megtudtuk, a rendezvényen feldolgozott disznót idén is Gajda Róbert, a városrész önkormányzati képviselője ajánlotta fel. Az elnök arról is beszámolt: munkájukat mintegy ötvenfős, lelkes csapat segíti. A programokat úgy állították össze, hogy a felnőttek és a gyerekek is jól érezzék magukat, utóbbiaknak a Gerhard Stengel által felajánlott csokoládéval is kedveskedtek.

A téren már délelőtt is sokan gyűltek össze, ottjártunkkor mintegy kétszázan figyelték, hogy dolgoznak az ügyes kezű hentesek. A Gyulai Hírlap kérdésére a rendezvényre kilátogató Kertész Istvánné elmondta: férjével minden évben részt vesznek a németvárosi disznóvágáson.

– Húsz éve lakunk itt, és minden sváb rendezvényre eljövünk. Jó itt élni, szeretjük az itt élő embereket, és úgy érezzük, hogy ők is szeretnek minket. Egész nap itt leszünk, erre szántuk az időnket. Elbeszélgetünk az ismerősökkel, ünnepelünk, élvezzük a társaságot, és örülünk egymásnak – válaszolta lapunknak a nyugdíjas hölgy, majd azt is elárulta, hogy minden disznótoros ételt szeretnének megkóstolni. 

   

     

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. február 15. 21:32
A hagyományos, sváb disznótor legkülönlegesebb fogása idén a savanyú leves volt
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)