Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítására pályázik Gyula Város Önkormányzata

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. január 23. 13:50
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítására pályázik Gyula Város Önkormányzata
Gyula város képviselő-testülete egyöntetűen a pályázat benyújtása mellett tette le a voksát a ma reggeli rendkívüli képviselő-testületi ülésen
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Két fontos pályázat benyújtásáról döntött, illetve járult hozzá Gyula Város Önkormányzatának képviselő-testülete a ma reggeli rendkívüli ülésén. A megjelent tizenkét képviselő egyhangúlag szavazta meg, hogy pályázik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítására, ehhez pedig hozzájárultak Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Közüzemi Kft. között létrejött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés módosításához. Egyöntetűen járultak hozzá a városatyák ahhoz is, hogy egy pályázati lehetőség megragadásához az önkormányzat új bérleti szerződéseket kössön meg a Gyulahús Kft.-vel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság közzé tette a Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítására kiírt pályázati felhívását. A pályázaton települési önkormányzatok, vagy települési önkormányzatok társulása vehet részt. A pályázat 2014. január 27-ig nyújtható be. A Gyulai Közüzemi Kft. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében összegyűjtött hulladékot a békéscsabai regionális hulladéklerakóra szállítja át a Békéscsabai Városüzemeltetési Kft.-vel kötött szerződés alapján. A megyeszékhelyi cég az elmúlt évi lerakási díját 6.858 Ft/tonnáról 13.500 Ft/tonnára emelte. A díjemelésből származó többlet költséget a Gyulai Közüzemi Kft. nem tudja kigazdálkodni.

Mivel a társaság hulladékgazdálkodási tevékenységét érintő költségnövekmények a díjban nem érvényesíthetőek, a lakosságra nem háríthatóak át, ezért még a racionális gazdálkodáson túlmutató, takarékossági intézkedések ellenére is jelentős, 100 millió 490 ezer forint forráshiányt jelent a működésében. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztonságos elláthatósága céljából szükséges, hogy Gyula Város Önkormányzata éljen a pályázat nyújtotta lehetőséggel.

- Magyarországon hatékonyabbá kívánják tenni a hulladékgazdálkodást, hiszen ha a jövőt tekintjük, akkor gondolni kell arra, hogy a szemét nem halmozódhat a végtelenségi. Az átmeneti rendszernek a megemelkedett költségeivel viszont számolnunk kell. A lerakási díj Békéscsabán – ahová a hulladékot hordjuk – megemelkedett.  Mivel a díjak emelkedésére kormányzat gondolt, pályázati lehetőségeket kínál az önkormányzatoknak – foglalta össze a pályázat kiírásának a lényegét dr. Görgényi Ernő polgármester.

- 2012 óta díjstop van a hulladékgazdálkodás rendszerében, valamint életbe léptek a rezsicsökkentéses jogszabályok is. Ennek kapcsán a Gyulai Közüzemi Kft.-nek maximálva lettek a bevételei, ugyanakkor a költségei nőnek. A költségek visszatérítésére, kompenzálására nyílt lehetőség a VM pályázattal. A pályázati összeg több mint egy milliárd forint, több célra nyitották meg a pályázati lehetőséget, de lényegében a négyből egy épít a direkt költségkompenzációra . Tehát azon önkormányzatok számára nyitja meg a lehetőséget ezen pályázati alapból, amelyek már eleve tudják, hogy többletköltséget jelent számukra a közszolgáltatás fenntartása. A törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak az, hogy a közszolgáltató nem lehet veszteséges, ezt törvények és kormányrendeletek garantálják. A pályázati alap arra ad lehetőséget, hogy az önkormányzatnak ne máshonnan kelljen elvonni forrást, hanem a pályázati alapból igényelheti meg – ecsetelte a részleteket Daróczi László, a kft. ügyvezető igazgatója.

A Gyulahús Kft. új berendezések megvásárlása érdekében kíván pályázatot benyújtani a Béke sugárúti üzemükben elavult gépek lecserélésére. A pályázat feltétele, hogy amennyiben nem tulajdonos a pályázó cég, hanem valamilyen használati jogcíme van rá, akkor legalább a pályázat fenntartási kötelezettségének idejére legyen határozott idejű bérleti szerződése. Ez a jelenlegi esetben hat évet jelent. Azért, hogy pályázni tudjon a Gyulahús Kft., először is úgy kell módosítani a vagyonrendeletet, hogy öt évnél hosszabb időre is, de legfeljebb 15 évre határozott idejű szerződést lehessen kötni vagyonhasznosításra. A képviselők valamennyi vagyonrendelet-módosítást egyhangúlag megszavazták.

- Az egyik megvásárolandó gép egy hústömbmaró lenne, amely a technológiai folyamat első berendezése. Fagyos állapotban lévő alapanyagot aprítja fel 10-15 centiméteres darabokra, ezáltal lesz a hús további feldolgozásra alkalmas.  A jelenlegi berendezést 1978-ban gyártották, nagy gondot okoz az üzemelése. A másik berendezés egy ikerkamrás csomagoló, amely a termékbiztonságra van nagy hatással. A jelenlegi gépnek csak az egyik oldala működik, az sem 100%-os megbízhatósággal. Arra kérem a testületet, hogy támogassa a két gép beszerzését, mely együttesen 35,4 millió forintos kiadást jelent, a támogatási intenzitás 25%-os mértékű, minden bizonnyal egy 8,8 millió forintos támogatásra számíthat a cég. A társaság likviditási helyzetét megvizsgálva, a 35,4 millió forintot ki tudjuk vonni a finanszírozásból, részünkről a beszerzésnek nincsen akadálya – támasztotta alá Daka Zsolt, a kft. ügyvezetője, a pályázat indokoltságát. Gajda Róbert alpolgármester gratulált a fejlesztési elképzeléshez és arra kérte az ügyvezetőt, hogy a továbbiakban is hasonló szemlélettel álljon a kft. ügyeihez.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)