Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Román–magyar pályázatból újítanák meg a gyulai vár kiállítását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 26. 19:23
Román–magyar pályázatból újítanák meg a gyulai vár kiállítását
Gyula város Nagykárollyal pályázik közösen 2 millió 429 ezer euró támogatásra

Román–magyar, 2 millió 429 ezer euró összköltségű európai uniós pályázat keretében újítanák meg a gyulai vár kiállítását – határozott egyhangúlag a fürdővárosi képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén.  

A pályázatot Gyula város és romániai partnere, Nagykároly megyei jogú város nyújtja be a Románia–Magyarország Interreg program nyílt felhívására; a fürdővárosban a várkiállítás újulna meg teljeskörűen, a romániai településen pedig a Károlyi-kastélyban hoznának létre élményközpontú tárlatot. Gyula nettó 1 millió 218 ezer euró támogatást nyerhet el, amelyhez öt százalék önerőt kell biztosítania.  

Görgényi Ernő polgármester az előterjesztés ismertetésekor elmondta: Gyulán az előkészítő munkálatok lezajlottak; a részletes koncepciót azonban csak a pályázat elnyerése után, a támogatásból dolgoznák ki, mivel az meglehetősen költség- és munkaigényes.

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója kifejtette: az elmúlt években pályázati forrásokból interaktív eszközökkel bővítették a gyulai vár a kissé elavulttá vált tárlatát, de időszerűvé vált a kor igényeihez igazodó, teljes körű megújítás, hiszen csak így őrizheti meg a kiállítás a turisztikai vonzerejét. Hozzátette: a vár melletti 2016-os ásatáson sok új részletre fény derült az erődítmény történetével kapcsolatban, ezekre is szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a tárlaton.

Az ügyvezető kérdésünkre közölte: a pályázatról év végén születhet döntés.

A gyulai városvezető az ülésen arról is szót ejtett, hogy a fürdővárosi és a nagykárolyi műemléket a Károlyi család köti össze. Gróf Károlyi György 1841–48 között Békés vármegye főispánja volt, és az ő elnökletével alakult meg 1845-ben a Körös Szabályozási Társulat.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)