A Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon mindenki találhatott számára érdekeset. A Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban nagyszabású kiállítás és vásár várta a méhészeket, az ínyenceket és az egészséges ételek iránt érdeklődőket. A szakmabeliek délelőtt előadásokon vehettek részt, amelyben bővebb információkat tudhattak meg a méz kémiájáról, a legújabb mézvizsgálati eredményekről, a rakodó kaptáras technológiáról, a mézterápiáról, vagy a mézmarketingről. A tornacsarnok nagyobbik részében pedig a gyakorlatban is megtekinthették a méhészkedés újdonságait, és kedvükre válogathattak a füstölők, kaptárak, lépek, pergetők és egyéb szerszámok között.
Az ezres nagyságrendű tömeg bizonyítja, nemcsak a mesterségbelieknek szól az esemény. A kulináris örömök iránt érdeklődőket marasztalta a sok megkóstolható finomság, a számtalanféle méz, amely készülhet akác, repce, napraforgó, hárs, selyemfű, édesharmat, édeskömény, gesztenye és még legalább ennyi féle növény virágából. Valóságos isteni csoda, hogy a méhek által létrehozott természetes édesség a mindennek tetejébe még egészséges is. De a mézféléken kívül találkozhatnak a látogatók házi szappanokkal, sajtokkal, borokkal, lekvárokkal, viaszból készült gyertyákkal és sok más egyébbel, amelyekből könnyűszerrel kerülhet a karácsonyfa alá is.
Göndöcs Benedek volt, aki térségünkben elterjesztette a méhészkedést. A nemes mesterséggel foglalkozók hálául megkoszorúzták a szobrát a Göndöcs-kertben. A mézlovagok avatása után kihirdették a mézverseny eredményeit.
A Szent Ambrus-napi mézszentelő szentmise 17 órakor kezdődik a németvárosi Szent József-templomban. A szombati program mézédes vigassággal zárul az Erkel Hotelben.
Vasárnap délelőtt tovább folytatódik a programsorozat a tornacsarnokban, ahol mézes ételkülönlegességek helyben történő elkészítését tekinthetik meg, és próbálhatják ki kicsik és nagyok a mézeskalácsműhelyben. Emellett egész nap szórakoztató műsorok garmada várja a gyerekeket.
A programokról bővebben a www.gyulaimezesfesztival.hu oldalon tájékozódhatnak.



























