Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor
Átadták a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megrendezett Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit december 15-én a Vigadóban.
Az ünnepség a Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérem átadásával kezdődött, amelyet a Békés Vármegyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapított azzal a céllal, hogy neves elődjüknek, Göndöcs Benedeknek méltó emléket állítsanak. A díjat Hajdu Tibor, a vármegyei egyesület elnöke adta át, amelyet idén Házse György Békés vármegyei méhész érdemelt ki, aki harminc éve foglalkozik méhészkedéssel, évek óta aktív tagja az egyesületnek, alapítója és nagymestere a Göndöcs Benedek Mézlovagrendnek. Az elismerést a méhész fia vette át.
A megjelenteket elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, aki kiemelte: a 2007-es esztendő rendkívül fontos volt a hazai méhészet számára, hiszen abban az évben rendeztek először Gyulán méz és mézeskalács fesztivált, amely civil kezdeményezésből, alig egy évtized alatt, a térség egyik legfontosabb szakmai találkozója lett, amelyet a koronavírus-járvány évei alatt is megrendeztek.
Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor
Hozzátette: a legelső fesztiválra 96 mézminta érkezett, idén pedig minden eddigi rekordot megdöntöttek a nevezők, ugyanis 162 méhész 489 mintája közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat.
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a zsűrizés menetéről beszélt köszöntőjében. Ismertette, a beérkezett mintákat 6 kategóriába osztják szét, az ítészek a szín, az illat, az íz és a külalak alapján értékelik a mézeket, majd eldöntik, melyek azok, amelyek további értékelésre érdemesek. Ezeket a mézeket laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, majd egy öttagú, végső zsűri dönt a helyezésekről.
Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója sok erőt és egészséget kívánt a méhészeknek, akik, mint fogalmazott, tanúbizonyságot tettek az állatvilág és a természet szeretetéről választott hivatásuk által.
Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei alelnöke a méhek és a méhészet fontosságát emelte ki beszédében.
A köszöntők után következett a díjátadás, az Év Kiváló Magyar Méze elismerést 2024-ben a szolnoki Gujka László akácméze lett.
Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor
A verseny díjazottjai
Az év kiváló magyar méze
Gujka László (akácméz)
Akácmézek
1. Gujka László (Szolnok)
1. Stencli Ferenc Szob)
2. Szomor Balázs (Kiskőrös)
3. Laczkó Zoltán (Budapest)
Vegyes mézek
1. Bodnár méhészet (Váckisújfalu)
1. Czékmány Péter (Kecskéd)
2. Dobos László Márk (Polgárdi)
3. Dian Richárd (Csővár)
Napraforgómézek
1. Borhi Brigitta (Örményes)
2. Sipos Béla (Délegyháza)
3. Mayer József (Iklad)
Fajtamézek
1. Hanzel Róbert (Kaposmérő)
2. Dobos László Márk (Polgárdi)
3. Márta Tamás (Kimle)
Egyéb fajtamézek
1. Tódora Zoltán (Salgótarján)
2. Gazsó Imre (Jánossomorja)
3. Nagy József (Fácánkert)
Mézkészítmények
1. Hegedűs Gábor (Kecskemét, borsmentás akác)
2. Jenei István Zoltán (Szalkszentmárton, sóskaramellás repcekrém)
3. Nagy István János (Szeghalom, mogyorós méz)