Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Átadták az Év Kiváló Magyar Méze elismerést

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. december 16. 10:00
Átadták az Év Kiváló Magyar Méze elismerést
A Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérmet Házse György kapta

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Átadták a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megrendezett Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit december 15-én a Vigadóban.

Az ünnepség a Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérem átadásával kezdődött, amelyet a Békés Vármegyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapított azzal a céllal, hogy neves elődjüknek, Göndöcs Benedeknek méltó emléket állítsanak. A díjat Hajdu Tibor, a vármegyei egyesület elnöke adta át, amelyet idén Házse György Békés vármegyei méhész érdemelt ki, aki harminc éve foglalkozik méhészkedéssel, évek óta aktív tagja az egyesületnek, alapítója és nagymestere a Göndöcs Benedek Mézlovagrendnek. Az elismerést a méhész fia vette át.

A megjelenteket elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, aki kiemelte: a 2007-es esztendő rendkívül fontos volt a hazai méhészet számára, hiszen abban az évben rendeztek először Gyulán méz és mézeskalács fesztivált, amely civil kezdeményezésből, alig egy évtized alatt, a térség egyik legfontosabb szakmai találkozója lett, amelyet a koronavírus-járvány évei alatt is megrendeztek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

Hozzátette: a legelső fesztiválra 96 mézminta érkezett, idén pedig minden eddigi rekordot megdöntöttek a nevezők, ugyanis 162 méhész 489 mintája közül kellett kiválasztania a zsűrinek a legjobbakat.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a zsűrizés menetéről beszélt köszöntőjében. Ismertette, a beérkezett mintákat 6 kategóriába osztják szét, az ítészek a szín, az illat, az íz és a külalak alapján értékelik a mézeket, majd eldöntik, melyek azok, amelyek további értékelésre érdemesek. Ezeket a mézeket laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, majd egy öttagú, végső zsűri dönt a helyezésekről.

Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója sok erőt és egészséget kívánt a méhészeknek, akik, mint fogalmazott, tanúbizonyságot tettek az állatvilág és a természet szeretetéről választott hivatásuk által.

Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei alelnöke a méhek és a méhészet fontosságát emelte ki beszédében.

A köszöntők után következett a díjátadás, az Év Kiváló Magyar Méze elismerést 2024-ben a szolnoki Gujka László akácméze lett.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

A verseny díjazottjai

Az év kiváló magyar méze

Gujka László (akácméz)

Akácmézek

1. Gujka László (Szolnok)

1. Stencli Ferenc Szob)

2. Szomor Balázs (Kiskőrös)

3. Laczkó Zoltán (Budapest)

Vegyes mézek

1. Bodnár méhészet (Váckisújfalu)

1. Czékmány Péter (Kecskéd)

2. Dobos László Márk (Polgárdi)

3. Dian Richárd (Csővár)

Napraforgómézek

1. Borhi Brigitta (Örményes)

2. Sipos Béla (Délegyháza)

3. Mayer József (Iklad)

Fajtamézek

1. Hanzel Róbert (Kaposmérő)

2. Dobos László Márk (Polgárdi)

3. Márta Tamás (Kimle)

Egyéb fajtamézek

1. Tódora Zoltán (Salgótarján)

2. Gazsó Imre (Jánossomorja)

3. Nagy József (Fácánkert)

Mézkészítmények

1. Hegedűs Gábor (Kecskemét, borsmentás akác)

2. Jenei István Zoltán (Szalkszentmárton, sóskaramellás repcekrém)

3. Nagy István János (Szeghalom, mogyorós méz)

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)