Az V. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyen grandiózus és ínycsiklandó ételköltemények, italkülönlegességek, mértani pontossággal, ízlésesen feldíszített asztalok, valamint látványos virágkötészeti alkotások versengtek. A kulináris és esztétikai vetélkedőn számos csapat vett részt hazánk minden szegletéből, és Nagyváradról is érkeztek versenyzők.
A Göndöcs Benedek Középiskola Don Bosco Sportcsarnokában többek között zsűrizték az ágyas pálinkákat, a gyümölcsökből készült mézes szeszesitalokat és a likőröket; díjazták a legfinomabb házi süteményt; megmérettetett a legművészibb virágkötészeti alkotás, karácsonyi dísz és adventi koszorú is.
Dr. Czirok Sándor, a Göndöcs Benedek Középiskola igazgatója köszöntőjében az intézmény névadójáról beszélt, akinek egyik szívügye volt a magyar vidék felvirágoztatása, azon belül a magyar méhészet erősítése, és plébánossága mellett a hagyományok ápolásával is törődött.
- Emlékversenyünkön azt a sokszínű világot szeretnénk bemutatni, amely egyrészt a vendégfogadással, kereskedelemmel, karácsonnyal és a mézzel is kapcsolatos. Meg szeretnénk mutatni, hogy mennyi tehetség rejlik ebben a hazában, és mennyi tehetséges fiatal felnőtt él közöttünk, akikre igazán büszkék lehetünk – mondta dr. Czirok Sándor.
Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere megnyitó beszédében az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia fontosságát hangsúlyozta, amelyeket kiemelten támogat a gyulai önkormányzat is.
- Göndöcs Benedeknek rendkívül szerteágazó volt a tevékenysége. Azonban minden eredményét, sikerét egy attitűd jellemezte: a kifogyhatatlan alkotó energia. Meg kell állapítsam, hogy ezt a versenyt ma is az az alkotó szellemiség jellemzi, amely Göndöcs Benedek életművét jellemezte – mondta beszédében a városvezető.
Msgr. Kovács Péter esperes-plébános, az emlékversenyt a Krisztus által, kétezer évvel ezelőtt megterített asztalhoz hasonlította, amelynek fontos az asztalközösségén kívül az esztétikuma is, amely örömet okoz az ember szívének, lelkének.
A VI. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megvalósuló verseny ünnepélyes megnyitója után következett a zsűrizés, a versenymunkák megtekintése. A megmérettetésen kívül szakmai előadáson is részt vehettek az érdeklődők, ahol megtudhatták, hogyan készül egy különleges kalocsai technikával a cukorvirág, megismerhették a mézeskalácsok múltját és jelenét, valamint előadást hallhattak a kávé és a gyógygomba kapcsolatáról.
A rendezvény 14.15-kor a Göndöcs-kertben folytatódik, ahol megkoszorúzzák az iskola névadójának szobrát, majd 15.30-kor, Don Bosco Sportcsarnokban kiderül kik viszik a pálmát a gasztronómiai emlékverseny különböző kategóriáiban.



























