Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Grandiózus ételköltemények és ízlésesen feldíszített asztalok versengtek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2013. december 14. 12:00
Grandiózus ételköltemények és ízlésesen feldíszített asztalok versengtek Gyulán
Az V. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyen számos csapat vett részt hazánk minden szegletéből
V. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékverseny. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Oláh Szabolcs

Az V. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyen grandiózus és ínycsiklandó ételköltemények, italkülönlegességek, mértani pontossággal, ízlésesen feldíszített asztalok, valamint látványos virágkötészeti alkotások versengtek. A kulináris és esztétikai vetélkedőn számos csapat vett részt hazánk minden szegletéből, és Nagyváradról is érkeztek versenyzők.

A Göndöcs Benedek Középiskola Don Bosco Sportcsarnokában többek között zsűrizték az ágyas pálinkákat, a gyümölcsökből készült mézes szeszesitalokat és a likőröket; díjazták a legfinomabb házi süteményt; megmérettetett a legművészibb virágkötészeti alkotás, karácsonyi dísz és adventi koszorú is.

Dr. Czirok Sándor, a Göndöcs Benedek Középiskola igazgatója köszöntőjében az intézmény névadójáról beszélt, akinek egyik szívügye volt a magyar vidék felvirágoztatása, azon belül a magyar méhészet erősítése, és plébánossága mellett a hagyományok ápolásával is törődött.

- Emlékversenyünkön azt a sokszínű világot szeretnénk bemutatni, amely egyrészt a vendégfogadással, kereskedelemmel, karácsonnyal és a mézzel is kapcsolatos. Meg szeretnénk mutatni, hogy mennyi tehetség rejlik ebben a hazában, és mennyi tehetséges fiatal felnőtt él közöttünk, akikre igazán büszkék lehetünk – mondta dr. Czirok Sándor.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere megnyitó beszédében az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia fontosságát hangsúlyozta, amelyeket kiemelten támogat a gyulai önkormányzat is.

- Göndöcs Benedeknek rendkívül szerteágazó volt a tevékenysége. Azonban minden eredményét, sikerét egy attitűd jellemezte: a kifogyhatatlan alkotó energia. Meg kell állapítsam, hogy ezt a versenyt ma is az az alkotó szellemiség jellemzi, amely Göndöcs Benedek életművét jellemezte – mondta beszédében a városvezető.

Msgr. Kovács Péter esperes-plébános, az emlékversenyt a Krisztus által, kétezer évvel ezelőtt megterített asztalhoz hasonlította, amelynek fontos az asztalközösségén kívül az esztétikuma is, amely örömet okoz az ember szívének, lelkének.

A VI. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megvalósuló verseny ünnepélyes megnyitója után következett a zsűrizés, a versenymunkák megtekintése. A megmérettetésen kívül szakmai előadáson is részt vehettek az érdeklődők, ahol megtudhatták, hogyan készül egy különleges kalocsai technikával a cukorvirág, megismerhették a mézeskalácsok múltját és jelenét, valamint előadást hallhattak a kávé és a gyógygomba kapcsolatáról.

A rendezvény 14.15-kor a Göndöcs-kertben folytatódik, ahol megkoszorúzzák az iskola névadójának szobrát, majd 15.30-kor, Don Bosco Sportcsarnokban kiderül kik viszik a pálmát a gasztronómiai emlékverseny különböző kategóriáiban.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)