Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Színvonalas programokkal emlékezett Gyula város nagy szülöttére, Erkel Ferencre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. G. • KULTÚRA • 2013. november 11. 15:30
Színvonalas programokkal emlékezett Gyula város nagy szülöttére, Erkel Ferencre
Somogyváry Ákos: Gyulán egy tartalmas, színvonalas megemlékezés programja kezd összeállni
1810. november 7-én született Gyula város nagy szülötte, Erkel Ferenc. Idén tehát születésének 203. évfordulóját ünnepelhettük. Programból ezúttal sem volt hiány. Hogy mi is történt november 7-én városunkban és Budapesten, majd mivel folytatódott a születésnapi megemlékezés, erről kérdeztük Somogyváry Ákost, a gyulai székhelyű Erkel Ferenc Társaság elnökét.
Erkel Ferencre emlékeztek Gyulán. Fotó: Baranyó Géza

– Gyulán egy tartalmas, színvonalas megemlékezés programja kezd összeállni. Ez magában foglalja a koszorúzást Erkel szülőházánál, ahol idén társaságunk elnökségi tagja, dr. Németh Csaba mondott beszédet, egy műveltségi vetélkedőt, amelynek fő szervezője a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Kft. munkatársai mellett Szőke Margit, társaságunk ügyvezetője, a németvárosi Szent József templomban egy emlékmisét, illetve az idén 30 éves Erkel Ferenc Vegyes Kar ünnepi koncertjét, akikkel kapcsolatosan még egy szép jubileum, hogy Perlaki Attila karnagy úr immár tíz esztendeje vezeti az Együttest. Ezúton is gratulálok nekik! - mondta a Gyulai Hírlapnak Somogyváry Ákos.

A gyulai rendezvényekkel párhuzamosan Budapesten is kiemelkedő eseményekre került sor. Nem véletlenül időzítették november 7-re az Erkel Színház újbóli megnyitásának gálaműsorát. Ezen a rendezvényen a hazai kulturális élet reprezentánsain kívül részt vett a kormányfő, Budapest főpolgármestere, a kerület polgármestere, akik beszédet is mondtak, csakúgy, mint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Az Erkel Színház megnyitásakor felcsendülő eredeti Himnusz érdekessége volt az a harangjáték, amelyet Erkel a műhöz komponált, ám az idők folyamán feledésbe ment, most viszont ismét felcsendült. Az Erkel Színház megnyitásakor életre szóló élmény volt a Himnuszt vezényelni, mivel nem gyakran fordul elő, hogy a karmester előtt 200 ember, a háta mögött 1 800 ember énekli a nemzeti himnuszt. A kórustagok meghatottan mesélték, hogy mennyire felemelő élmény volt, amikor elkezdték énekelni a Himnuszt, amelybe bekapcsolódott a közönség is, így rövid idő alatt 2 000 tagú kórussá változott a ház.

A rendezők monstre műsorral készültek erre a nevezetes alkalomra. Az első részben a már említett beszédeken kívül szerepelt egy filmösszeállítás az Erkel Színház múltjáról, majd a résztvevők meghallgathatták az István Király Kórus közreműködésével Erkel Magyar Cantátéját.  

– A születésnapi megemlékezések november 9-én Gyulán folytatódtak. Mit láthattak, hallhattak az érdeklődők?

– Mivel november 7-én az említett Erkel Színház átadásán, Budapesten szerepeltünk, illetve vettünk részt, ezért már korábban megbeszéltük Perlaki Attila karnagy úrral, hogy a születésnaphoz legközelebb eső hét végén Gyulára látogatunk, és közös koncerttel ünnepeljük Erkel születésnapját, illetve az Erkel Vegyes Kar szép jubileumát. Nem kis örömünkre a Balassi Intézet és Gyula Város Önkormányzata pénzügyi támogatást is tudott nyújtani a tervezett műsorhoz, így kerülhetett sor a gyulai városháza dísztermében szombat este a nagyszabású koncertre, amelyet az István Király Operakórussal kiegészült Erkel Ferenc Vegyes Kar, és neves előadóművészek adtak elő. Gyulán köszönthettük a városunkban született, innen Svájcba elszármazott, ám időről időre hazalátogató, és koncertező Áchim Erzsébet zongoraművészt, Koós Flóra, Heim Mercedes, Cora Zoltán és Jekl László énekművészeket. A műsorban elhangzott Erkel Ferenc Palotása, Rózsavölgyi Márk Első magyar körtánca, Erkel Ferenc Magyar Cantate-je. Ezen az estén emlékeztünk meg Erkel egy fiatalon elhunyt zenésztársáról, a kevésbé ismert Beliczay Gyuláról, akitől az F-dur mise op.50 csendült fel. A koncert jó hangulatban zajlott, úgy érzem jól sikerült, a szereplők és a közönség egymásra találtak.

– Bár éppen csak, hogy vége a jubileumi koncertnek, még ki sem fújhatták magukat, mégis adja magát a következő kérdés, hogyan tovább? Mik az Erkel Társaság további tervei?

– Bár részletesen még nem volt módunk megtárgyalni az elképzeléseket az elnökséggel, annyit bizonyosan mondhatok, hogy szeretnénk folytatni a korábbi évek hagyományait. Március 15-ére tervezzük és szervezzük az immár 26. történelmi hangversenyt. Amennyiben sikeresen pályázunk a Visegrádi Alaphoz, akkor szeretnénk hagyományteremtő szándékkal megrendezni a Visegrádi Országok Kórustalálkozóját, amelynek több kísérőrendezvénye is lenne. Az említett történelmi hangversenyt egy ismert szimfónikus nagyzenekar adná, ezen kívül kísérőrendezvényként tervezünk szakmai előadásokat is. Júniusban Budapesten, Erkel halálának évfordulóján a sírnál koszorúzást tartunk, és akárcsak ebben az évben, különböző kulturális programokat szervezünk. November 7-én ismét színvonalas megemlékezésekkel, előadásokkal szeretnénk felidézni a magyar nemzeti opera megteremtőjének munkásságát. Konkrétumokat azért nem tudok egyelőre mondani, mert társaságunk, csakúgy mint a legtöbb civil szervezet, szerény pénzügyi lehetőségekkel bír. Amennyiben sikeresen tudunk pályázni, úgy lehetőségünk lesz nagyobb költségvetésű, színvonalasabb rendezvényeket megszervezni, ezáltal még jobban kinyitni a világot társaságunk tagjai és a gyulaiak számára a zene területén.

    

Somogyváry Ákos. Fotó: Baranyó Géza
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)