Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Világsztárok adnak koncertet a Gyulai Várszínház jazz- és bluesfesztiválján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2013. július 18. 09:00
Világsztárok adnak koncertet a Gyulai Várszínház jazz- és bluesfesztiválján
A jazzfesztivál sztárzenekara a Miles Davis egykori zenésztársaiból alakult szupergroup, a Miles Smiles
Eric „Guitar” Davis és Wallace Roney. Forrás: Gyulai Várszínház

A XXII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál programja az idén is különlegesnek ígérkezik. A július 20-án, szombaton 19 órakor kezdődő fesztivál sztárzenekara az USA-ból érkezik. Miles Davis a jazztörténet legnagyobb alakja volt, az ő zenéje hallható Gyulán az egykori zenésztársaiból alakult szupergrouptól Miles Smiles címen. Az együttes tagjai mind a nemzetközi jazzvilág sztárjai.

Wallace Roney trombitás, aki Miles Davis egyetlen tanítványa volt; Alphonse Mouzon a világ egyik legjobb fúziós dobosa, a Weather Report korábbi tagja,  aki Miles Davis Dingo című lemezén is dobolt; Larry Coryell, aki már járt Gyulán, a ’70-es évektől a jazz-rock gitározás egyik legnagyobb alakja, Victor Bailey,  a basszusgitár virtuóza, aki a Weather Report együttesben Jaco Pastoriust váltotta, de tagja volt Joe Zawinul Syndicate zenekarának is, ő is játszott már a  gyulai fesztiválon. Fellép az idei fesztiválon az egyik legkiválóbb zongorista, Binder Károly a triójával, amelyben Fonay Tibor nagybőgőzik, Benkó Ákos dobol. Hallhatják a fiatal jazzénekesnő, Vörös Janka e-Series együttesét, amelyben tehetséges zenészek a társai az I. Országos Jazzverseny győztes énekesének. A fesztiválon ismét játszik az újjáalakult, mindig nagyszerű Gyulai Big Band Kepenyes Pál vezetésével.

A VIII. Vár Blues Fesztiválon szintén neves muzsikusoknak tapsolhatunk július 21-én 19 órakor. Chicagóból érkezik a gitárvirtuóz Eric „Guitar” Davis, aki nem csak a hangszere mestere, de kiválóan énekel is. Dinamikus koncertjét az Olaszországból érkező Luca Giordano Band kíséri, amely a legjobb itáliai blues zenekarnak számít. A magyar együttesek közül hallható lesz a kiváló bluesgitáros, Fekete Jenő által vezetett Muddy Shoes zenekar, amelyben Nagy Szabolcs, a nagyszerű zongorista is játszik. Fellép az Európában nagyon népszerű, magyar Sonny And His Wild Cowes együttes, amely a ’40-es, ’50-es évek akusztikus blues, R&B zenéjét játssza fergetegesen. A Békés megyei színeket a Borsodi Blue Trió képviseli, amelyben három kiváló zenész: Borsodi László, Pfeff Márton, Tímár Tamás ad ízelítőt abból, mi is a blues lényege.                                

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)