KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: ddktrading.com
A diófa rendkívül hasznos gyógynövényünk. Gyümölcse, levele, kérge, a termés külső zöld héja sok szenvedéstől szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy melyik betegségre mit és hogyan használjuk.
A diólevél teája gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, étvágyjavítónak kiváló. Forrázata bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyérbántalmak esetén ülőfürdőként igen hatékony.
A dióbél igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, így védi a keringési rendszerünket. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést. A benne lévő ásványi anyagok és vitaminok jótékonyan hatnak az idegrendszerre, segítik a memóriát és csökkentik a depresszió kialakulását. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, a magnézium-, a cink-, a réz-, a mangán- és a szeléntartalma kiemelkedő. Vitaminjai a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E és a K-vitamin. A dióban található polifenolok antioxidánsaktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
Sokféleképpen fogyaszthatjuk a dióbelet: saláták ízletes kísérője lehet, de jól illik a sültekhez és a tésztákhoz is, nem beszélve a diós sütemények hatalmas választékáról. Aki teheti, fogyasszon belőle mindennap 4-5 szemet!
Gyümölcssaláta mézes dióval
Hozzávalók:
2 db alma
2 db banán
2 db körte
4-5 evőkanál méz
10 dkg durvára tört dió
Elkészítés:
Az almát és a banánt összedaraboljuk, ráhalmozzuk a durvára tört diót, és meglocsoljuk a mézzel.
Energia: 1460 kcal
Fehérje: 21 g
Zsír: 57 g
Szénhidrát: 198 g
Diós fasírt
Hozzávalók:
15 dkg dió darálva
4-5 zsemle
2 db kicsi főtt burgonya
fokhagyma
petrezselyemzöld
só
bors
fűszerpaprika
3 db tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A zsemléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Összedolgozzuk a hozzávalókkal, pogácsákat készítünk, végül zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Energia: 2055 kcal
Fehérje: 70 g
Zsír: 100 g
Szénhidrát: 198 g
Cookies
Hozzávalók:
13 dkg cukor
2 db tojás
15 dkg margarin
20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg csokoládé
5 dkg dió
1 mokkáskanál fahéj (elmaradhat)
Elkészítés:
A diót durvára vágjuk, a csokoládét kis kockákra daraboljuk. A cukrot a tojással és a margarinnal habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Kanállal diónyi darabokat szaggatunk sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük.
Energia: 3412 kcal
Fehérje: 51 g
Zsír: 195 g
Szénhidrát: 343 g
Jó étvágyat!