Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. november 13. 10:00
A dió
Magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék
____Eredeti-dio.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: ddktrading.com

A diófa rendkívül hasznos gyógynövényünk. Gyümölcse, levele, kérge, a termés külső zöld héja sok szenvedéstől szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy melyik betegségre mit és hogyan használjuk.

A diólevél teája gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, étvágyjavítónak kiváló. Forrázata bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyérbántalmak esetén ülőfürdőként igen hatékony.

A dióbél igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, így védi a keringési rendszerünket. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést. A benne lévő ásványi anyagok és vitaminok jótékonyan hatnak az idegrendszerre, segítik a memóriát és csökkentik a depresszió kialakulását. Az ásványi anyagok közül a kalcium-, a magnézium-, a cink-, a réz-, a mangán- és a szeléntartalma kiemelkedő. Vitaminjai a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E és a K-vitamin. A dióban található polifenolok antioxidánsaktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

Sokféleképpen fogyaszthatjuk a dióbelet: saláták ízletes kísérője lehet, de jól illik a sültekhez és a tésztákhoz is, nem beszélve a diós sütemények hatalmas választékáról. Aki teheti, fogyasszon belőle mindennap 4-5 szemet!

 

Gyümölcssaláta mézes dióval

Hozzávalók:

2 db alma
2 db banán
2 db körte
4-5 evőkanál méz
10 dkg durvára tört dió

 

Elkészítés:

Az almát és a banánt összedaraboljuk, ráhalmozzuk a durvára tört diót, és meglocsoljuk a mézzel.

Energia:   1460 kcal
Fehérje:     21 g
Zsír:        57 g
Szénhidrát: 198 g

 

Diós fasírt

Hozzávalók:

15 dkg dió darálva
4-5 zsemle
2 db kicsi főtt burgonya
fokhagyma
petrezselyemzöld

bors
fűszerpaprika
3 db tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A zsemléket beáztatjuk, majd kicsavarjuk. Összedolgozzuk a hozzávalókkal, pogácsákat készítünk, végül zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Energia: 2055 kcal
Fehérje: 70 g
Zsír: 100 g
Szénhidrát: 198 g

 

Cookies

Hozzávalók:

13 dkg cukor
2 db tojás
15 dkg margarin
20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg csokoládé
5 dkg dió
1 mokkáskanál fahéj (elmaradhat)

 

Elkészítés:

A diót durvára vágjuk, a csokoládét kis kockákra daraboljuk. A cukrot a tojással és a margarinnal habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Kanállal diónyi darabokat szaggatunk sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük.

Energia:   3412 kcal
Fehérje:     51 g
Zsír:       195 g
Szénhidrát: 343 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)