Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rebarbara

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. augusztus 20. 15:00
A rebarbara
Vizelethajtó, vesetisztító

A rebarbara jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, ­citromsav- és oxálsavtartalma határozza meg. A különleges zöldség kalóriatartalma alacsony, növényi rostban bővelkedik, vitamintartalma is figyelemre méltó, A-, B- és C-vitaminban dúskál, és ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A rebarbara egyik legismertebb jótékony hatása, hogy vizelethajtó, vesetisztító, azonban vigyázni kell, mert nagy mennyiségben hashajtó is lehet.

Fotó: pixabay.com

Hasznos növényi rostokat és értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Jelentős A-, B1-, B2- és C-vitamin- és niacintartalma. A rebarbara véralvadásgátló is egyben, mivel K-vitamint tartalmaz, és antioxidánstartalma miatt az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.

Kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén is van benne.

Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyele alkalmas. A levelét ne együk meg, mert nagy mennyiségben fogyasztva, magas oxálsavtartalma miatt, mérgező is lehet.

Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják. Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Le is fagyaszthatjuk, így nemcsak a szezonjában fogyaszthatjuk.

 

Rebarbarás muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 közepes szár rebarbara
  • 1 kis doboz joghurt
  • 1 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só

 

Elkészítés:

A rebarbarát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, mindkét végét levágjuk. Vékonyan eltávolítjuk a külső héját. Egy nagy keverőtálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. Egy másik edényben felhabosítjuk a tejfölt, a tojást, az olajat, a vaníliát, a cukrot, majd beleforgatjuk a lisztes elegyet. Végül óvatosan hozzákeverjük a rebarbarát. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, és belekanalazzuk a masszát. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 20 percig sütjük (tűpróba!).

 

  • Energia: 2694 kcal
  • Fehérje: 40,8 g
  • Zsír: 117,8 g
  • Szénhidrát: 356,4 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)