Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A padlizsán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. október 01. 14:00
A padlizsán
Szalai Ilona dietetikus rovata

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható.

Fotó: Pixabay.com

Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti a vérben az összkoleszterin, és növeli a jótékony hatású HDL szintet. A padlizsán C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium, foszfor, magnézium és kalciumforrás. A padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Rostjai kíméletesen tartják fenn az egészséges bélműködést.

 

Padlizsán fasírt

Hozzávalók (4adag):

  • 35 dkg padlizsán
  • 2 db tojásfehérje
  • 3 dkg parmezán sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • ½ dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. Lesózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd leöblítjük és leszárítjuk. Serpenyőbe tesszük, és pici vízzel, valamint a fél dl vörösborral puhára pároljuk. Ha kész, villával pépesítjük. Ezután hozzákeverjük a fűszereket, a tojásfehérjét, és a reszelt parmezánt, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Maradék zsemlemorzsába forgatjuk, olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép színt nem kap.

  • Energia: 350 kcal
  • Fehérje: 9,6 g
  • Zsír:  8,7 g
  • Szénhidrát: 34,9 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)